tisdag 12 mars 2013

Rosmarinskaramelliserad creme-fraiche

Härom dagen testade jag att göra bullar på blötlagda,okokta vita bönor, som falafel. Inga konstigheter - det gick såklart bra. Då jag gillar att använda rester, åkte det ned några ostkanter i smeten, som gjorde att de blev krämiga på insidan. Det var rätt neutral ost jag använde, men idén om att använda chevre och rosmarin, i ett framtida test, väcktes. När vi skulle äta bullarna till middag idag, så var de ju redan klara, liksom, men en dip med smak av rosmarin och honung kunde ju passa bra till. Såhär blev det:

Rosmarinskaramelliserad creme-fraiche, 4-6 personer:

Smör                            3 msk
Honung                        2 msk
Rosmarin, torkad         ca 1 krm
Creme fraiche              1 brk (2 dl)
Salt
Svartpeppar

Smält smöret på hög värme i en kastrull. Låt det bli brynt. Tillsätt honungen och rosmarinen. Låt det hela koka upp en gång, helt hastigt och dra åt sidan. Låt stå någon minut. Häll upp creme fraichen i en skål och ta fram elvispen och en sil. Sila smör/honungskaramellen ned i creme-fraichen och börja vispa på en gång. Vispa tills karamellen är helt blandad med creme-fraichen och det hela har börjat tjockna något. Salta (ganska mycket) och dra några ordentliga tag med svartpepparkvarnen. Rör om och ställ kallt minst 20 minuter. Servera som dip, dressing eller sås.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar