måndag 18 juni 2012

Grillad flankstek, grillad potatis på spett och aubergine/halloumi-sandwich

Flankstek,eller Kållap, som jag fick lära mig att det heter, är ju på modet numera, rätt mycket pga av killar som Fredrik Malmstedt och Johan Jureskog. Båda propagerar för fler styckdetaljer i Sverige och såklart bra köttråvara. Johan Jureskog driver krogarna AG:s och Rolfs Kök i Stockholm. Fredrik Malmstedt har krogen 50 Kvadrat på Gotland. Jag hade förmånen att träffa dem båda när vi alla satt i juryn för Årets Företagsrestaurang 2011.

Flankstek har jag ätit, men inte tillagat, förrän nu. Meningen var att den skulle grillats i måndags, på personalfesten/avslutningen på skolrestaurangen - men då blev jag ju sjuk. Så i fredags marinerade jag den och igår, söndag, grillades den!

Till detta hade jag kokat färskpotatis i riktigt salt vatten, kylt dem och sen rullat dem i olja och grovsalt, innan jag trädde dem på två grillpinnar (så att de inte ska snurra runt när man vänder dem på grillen). En god vegetarisk grej kom också med, sandwich eller hamburgare på aubergine och halloumi. Den funkar bra som huvudrätt eller som tillbehör. Flanksteken hade kunnat varit lite mörare, men annars blev det bra!

Flankstek:
Flankstek 1 st
Sesamfröolja ca 2 msk
Balsamvinäger ca 2 msk
Soja ca 2 msk
Svartpeppar några drag med kvarnen
Vitlök, pressad 1 klyfta

Lägg köttet i en påse med alla ingredienser, massera runt lite så allt fördelas jämnt. Tryck ut luften och knyt ihop påsen. Lägg i kyl ett par dagar. På grilldagen; tag fram köttet minst en timma innan tillagning. Grilla på hög värme på båda sidor så att köttet får fin yta. Fortsätt grillningen på lägre värme, till önskad stekgrad. Köttbiten är oftast tjockare i ena änden, så man kan få både välstekt och rött i samma bit. Beroende på temperatur så tar det ca 30 minuter för att få den tunna biten genomstekt och den tjocka åt det röda hållet. Låt köttet vila på varm plats, eller i folie minst 10 minuter innan du skär i det. Skär tvärs genom fibrerna, som är lätta att se på denna styckdetalj.

Auberginesandwich:
Aubergine 1-2 stycken, beroende på storlek och om det avses som huvudrätt eller varmrätt
Halloumi 1 styck
Tomat  1-2 styck
Olivolja
Salt o peppar
ev örter

Skär 1 cm tjocka skivor av auberginen (till en sandwich behövs två skivor) och olja in ena sidan. Skär tomaten i skivor. Skär Halloumin i skivor. Krydda auberginen runt om med salt, peppar och kanske örter och vitlök. Lägg halloumin och tomaten mellan aubergineskivorna. Grilla tills auberginen är helt mjuk.

Tips! Använd vilken ost som helst istället för Halloumi, men tänk på att just Halloumi inte smälter och rinner ut. Testa variera med att breda på tex soltorkad tomatcreme, grön pesto eller tapenade på den sidan av auberginen som är inåt.

Grillad potatis:
Kokt potatis, så många Ni vill ha!
olja , bara så att saltet fastnar
grovsalt efter behag

Lägg potatis och olja och salt i en bunke och rör om.Trä potatisen på spett. Använd två spett för att kunna vända dem på grillen lättare. Grilla!

Tips! Om man kokar potatisen i riktigt salt vatten, så kommer skalet bli krispigare! Rocka loss med kryddor och örter på potatisen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar