lördag 16 juni 2012

Spansk tortilla med snabb tomatsalsa

Ute igår i det lynniga vädret, som började med regn och regnställ och avslutades med sol och svettiga kläder. Långsam promenad ner på stan, runt och hälsade på folk vi känner på deras jobb och en glass på Soleos uteservering. Lördagsgodis inhandlat och långsam promenad hem längs Svartån. 4 timmars frisk luft.

Örebro är bra vackert ibland! Mycket sen middag, baserat på vad som finns hemma.
Det blev potatisomelette med rostad paprika:

Röd paprika, ca 1/2 st, eller 80 g
Olivolja 1 msk
Vitlök 1 klyfta
Rödlök 1/2 st
Potatis, 5 st, ca 500 g
Ägg 3 st
Grädde 2 msk
salt
röd chili

Sätt på ugnen på 200 grader och en stekpanna på högsta värme. Skär paprikan i bitar och släng ned i den heta oljan. Låt den steka tills den börjar svartna (jo!). Under tiden skivar du potatisen i tunna skivor, löken likadant och även vitlöken. När paprikan är klar läger du i de senare ingredienserna i pannan. Stek några minuter på något lägre värme och vänd potatisen ibland. Salta och peppra rikligt - potatis smakar inte så mycket. När potatissen börjar bli genomskinlig drar du undan pannan från spisen. Vispa upp ägg och grädde i en bunke och slå i pannan, rör om och platta till. Ställ in i ugnen ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Vill man vara avancerad så vänder man omeletten efter 10 minuter med hjälp av en tallrik och lägger tillbaks i pannan igen - skjuts in i ugnen 10 minuter till.

Snabbsalsa:

Färska, mogna tomater, 2 st
Olivolja 1 msk
Balsamvinäger 1 msk
Salt
peppar

Hacka tomaterna fint, gå loss på dem besinningslöst på skärbrädan. Krydda och häll på olivolja och vinäger. Fortsätt hacka och skrapa ihop tomatröran i en hög, hacka igen. Klart!

Hacka gärna i lite lök eller vitlök och basilika som variation. Mums!


Servera tortillan med riven ost ovanpå, charkuterier, mozarella eller bara som den är. Funkar jättebra att kyla och servera kall på tex buffé eller picnick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar