tisdag 4 september 2012

Bearnaisegratinerad falukorv

Man tager vad man haver...gästerna i helgen köpte bea, Lohmanders, det fanns lite falukorv och lite andra rester - så detta blev resultatet:
Bearnaisegratinerad Falukorv

Bearnaisefylld Falukorv, ca 4 p

En bit falukorv, en halv ring typ
1,5 dl bearnaisesås
2 msk bostongurka
1 dl riven ost
2 msk ketchup
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop allt utom korven till en smet. Dela korven längs med, så att du får två halvmåneformade korvar. Skär skivor, nästan igenom, enligt hasselbacksprincipen. Försök få in lite av toppingen i skårorna. Sätt in i ugnen 15-20 minuter - kolla så att korven är genomvarm - ät! Servera med ris och sallad.
På jobbet gick det bra med all råstekt potatis och grejer - all Pljescavica tog slut (det fanns de som tog en massa och kastade, tyvärr, jag kommer aldrig fatta den grejen....) och vi skarvade med lite Albodingas. På eftermiddagen har jag bakat en hiskelig mängd rågsurdeg, med bla linfrön i, till morgondagens sopplunch.

Ett kilo Pljescavica, som stor på en tallrik i fönstret. Hyfsat onödigt!
Liten iakttagelse: Den så populära Bearnaisesåsen, som finns i kyldisken från Spisa, Lohmanders, Blå Band, Erik Lallerstedt etc ÄR ingen Bearnasiesås. En riktig Bea görs på skirat smör, ägg etc. Skirat smör som är kallt är stenhårt. En Bearnaisesås som blivit kall måste smältas och slås om (om man nu vill återanvända den), då den utan pardon kommer se ut som gröt och vara sprucken och grynig istället för slät. Skall man vara riktigt nogräknad är det en majonnäs, med bearnaisesmak Fettet är inte mättat, som i smör, utan fleromättat och flytande även kall, dvs olja. Smörsmaken kommer från en tillsatt arom. Så det så!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar