söndag 9 september 2012

Kantarell och biffpasta

Efter en hektisk helg med ännu mer flytt, bilstök och en tur fram och tillbaks till Södertälje i lördags kväll, för en visit på 40-årsfest, så kom vi oss iallafall ut i skogen en sväng. En, för oss, ny skog. Väldigt fint och, som det verkade, den perfekta svampskogen. Men det var en illusion, så efter ett tag med lilla Siri (toksöt, men vid detta tillfälle alldeles galen dvärgschnausser) nafsandes efter varenda drag med bärplockaren och skällandes på de andra skogsbesökarna, gav vi upp.

Ca tre dl trattisar, blandat med lite skogskantareller och några dl vardera lingon och blåbär blev skörden.

I ett tidigare inlägg berättade jag om rostbiff och en marinad till denna, detta recept innehåller också rostbiff, men man kan använda någon annan söndagsstek som blivit över, nöt, eller vilt spelar ingen roll.

Kantarell - & biffpasta, ca 4 port;

1 msk smör eller annat stekfett
1 gul lök
3 nävar kantareller,eller motsvarande, kvartade champinjoner
1,5 dl skysås från steken, eller annan köttbuljong
1 burk creme fracihe, 2 dl
300 g stek
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
svartpeppar och salt
ev mjölk och lite färska örter, tex persilja

Strimla köttet fint. Hetta upp fettet och stek svampen några minuter, sänk värmen och lägg i den hackade eller strimlade löken. Rör runt lite och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt buljong och creme-fraichen, låta koka upp och sjud ca 5 minuter. Tillsätt gelé och senap. Blanda i köttet och låt koka upp. Smaka av med salt och nymalen peppar. Servera med pasta.

Gott. Lätt. Reståtervinning.

Imorgon serverar vi på hemgjord schnitzel med kapris - & persiljesmör, färsk klyftpotatis och skysås på skolan. Som vegetariskt alternativ blir det OS-lagets kantarellschnitzel och som balans till schnitzeln en klassik köttfärssås och spaghetti. Så det så!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar