onsdag 5 september 2012

Att spara pengar

Jo, jag kom att tänka på en grej, apropå dagens lunch:

Igår serverades råstekt potatis, till Pljescavican och förutom till våra utskick så har vi rätt svårt att veta hur mycket som går åt. Vi tillämpar samma modell för förutsägandet av framtiden, som SMHIS:s enorma dataprogram och som alla, som vill förutsäga framtiden gör - förutom kanske då spåtanter och kaffesumpstittare. Vi kollar på historien och lär av den. Ibland stämmer det ju, ibland inte.

Exempel:
Förra gången vi hade kålpudding och tex fisk, som andra rätt, gick det åt kanske tre bleck pudding, i två matsalar - resterande 6 bleck åkte in i frysen. De som alls åt kålpudding var i huvudsak pedagoger och personal på skolan - vilket man kan se på den ökade mängden sålda lunchbiljetter just den dagen.

Slutsats nr1: nästa gång det serveras kålpudding och en medelpoppis andrarätt, behövs kanske 4 bleck kålpudding.

Så långt är allt bra. På serveringsdagen tar kålpuddingen slut efter 20 minuter och det gnälls en hel del (av de som gillar kålpudding och köper biljetter enkom därför...) över att den är slut.

Slutsats nr 2: Det är omöjligt att förutspå framtiden!

Det man däremot KAN göra är att tänka igenom sin veckomatsedel och planera för vart man skulle kunna stoppa överbliven tomatsås, biffstroganoff eller potatis, OM det nu skulle gå mer av en av de tre rätter vi har och bli över av en annan. Det är ju inte säkert att det blir ngt över, så man får kanske gardera sig och ha extra hemma och värsta fall står man där med dubbelt upp.

Det bästa, tycker jag, är att ha en flexibel matsedel, med "hål" i, där extrarätter kan fylla ut och den förutbestämda rätten kan lagas i mindre mängd, för att väga upp.

Dessa sätt att minska svinnet och spara pengar fungerar bara om man lagar mat från grunden, med så lite helfabrikat och vissa halvfabrikat (jag skulle vilja välja att kalla dem vi använder förberedda livsmedel, som tex skalad lök). Idag kunde vi spara rå potatis som skulle varit i potatis- & purjolökssoppan, till något annat och använda en del av den råa, strimlade potatisen, som inte användes igår, till den soppan. Vi kunde också strunta i att koka ny potatis till kantarellschnitzlarna och istället koka samma, strimlade, råa, potatis istället.... Det är ingen potatis kvar av den vi förberedde för mycket av igår.

På samma vis fungerar det med en härlig och populär pastagratäng med biff (stroganoff) i, eller en tomat-(sås)soppa. Inga konstigheter alls och dessutom så får personalen använda sin fantasi och kreativitet för att hitta på nya maträtter, istället för att helt slaviskt följa något, som tex jag hittat på för ett par månader sedan.

Testa att applicera detta på förpanerad fisk, minutpotatis, eller potatismospulver eller liknande. Att det dessutom blir lättare och mer ekonomiskt att laga specialkost till de som tex inte tål maltodextrin, alla E-nummer baserade på sädesslag, gluten etc....istället för på prefab - mat, som måste ersättas med helt andra, dyra produkter, istället för att bara uteslutas i de olika stegen i matlagningen....ja det är en välkommen bonus!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar