tisdag 18 september 2012

Härkokt lingonsylt

För några år sen slutade vi köpa sylt, i stort sett. Lingon brukade vi till en början rårörda, vilket är både otroligt enkelt och otroligt gott.
Tycker jag.
Det tyckte inte ungdomarna, som upplevde bären som vattniga, då konsistensen skiljer sig markant från den vanliga, prefabsylten. Den senare påminner mer om en gelé, eller kanske äppelmos. Att den upplevs som mer vattnig är ganska ironiskt, då den innehåller en stor procent av just vatten. Mycket tillsatt pektin och andra förtjockningsmedel fixar till det trögflytande vattnet med lingonsmak, vilken såklart förstärks av massor av socker och glukossirap.

Nu kokar vi bären, med socker, för att lösa ut det naturliga pektinet, som framförallt finns i sura bär.

Det kostar runt 80 kr/kg för frysta lingon.

Färdig sylt på anbud finns det en uppsjö av. Det märke som har både konventionell och ekologisk sylt, kostar mellan 21,99 för den första och 39,70 för den senare. I den första ingår 35% lingon, vatten, 18% glukos, 15% socker, pektin, citronsyra, konserveringsmedel E211 och E202. I den senare ingår 55% lingon, 45% socker, pektin och citronsyra. Den ekologiska är klart mycket bättre.

Det finns både sämre och bättre färdiga sylter.

I vår sylt gissar jag på 30% socker och 70% bär. Inget annat.

Om det är dyrare? Japp, men eftersom det går sådana otroliga mängder prefabsylt när det serveras, så jämnar det ut sig. Det smakar lingon om vår sylt, inte sockervatten, så det behövs mycket mindre OCH det kan inte misstas för godis.....

Jag gillar att göra små etiketter, har gjort en till idag:







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar