söndag 17 juni 2012

Glutenfria scones

Sambon skall undvika vete - vilket är svårare än gluten. Det brukar dock bli glutenfria saker, som i alla fall innehåller MINDRE vete, även om det oftast är vetestärkelse i glutenfritt bröd. Imorse testade hon att baka scones på en glutenfri mix. Det blev riktigt bra och avnjöts med smör, hemgjord körsbärsmarmelad och te!


Glutenfria scones:
Glutenfri mjölmix (valfri sort) 6-7 dl
salt 1 tsk
bakpulver 3 tsk
margarin 50 g
Bregott Ekologisk 2 msk
A-fil lätt 3 dl

Blanda först ihop torrvarorna (mjöl, salt och bakpulver). Skär sedan det rumsvarma margarinet i bitar, lägg ner det ihop med torrvarorna och jobba ner det i mjölmixen med händerna och försök få det grynigt. Blir det inte tillräckligt så tillsätt 2 msk Bregott med och fortsätt att få det "grynigt".
Tillsätt sedan filen, först två dl som du rör ihop. Rör sedan ner den tredje decilitern.
Degen kommer vara mycket kladdig!!!!

En matsked doppad i vatten underlättar när du klickar ut smeten/degen i fyra högar. Forma dem till fyra kakor med skeden, ca 1/2 cm tjocka, de sväller rätt bra i ugnen.
Skär sedan ett kors över kakorna med en kniv, nagga med en gaffel och skjuts in i ugnen.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 15-20 min. Håll koll! När ytan fått en fin färg är de klara.


Njut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar