måndag 18 juni 2012

Biffsteksmacka!

Precis som med Flankstek, så är det på modet att ta till vara på rester.
Det är i sig bra - inget ont om det.
Det är dock absurt att det skrivs kokböcker på ämnet, tex av Lantmännen - då har det gått för långt.
Även en kurskamrat i Grythyttan har skrivit en på norska. Det är absurt att behöva skriva en sån bok, precis som det är absurt att behöva argumentera för att servera "rester" istället för att slänga mat!

Här kan du få inspiration till bra resträtter!

Själv tycker jag att jag har misslyckats fatalt när jag kastar mat hemma, när något fått ligga i kylen för länge. Oftast sker det pga tidsbrist, att man är borta från hemmet mycket,eller är för trött för att ta hand om det. Vi anstränger oss dock för att göra matsedlar hemma utifrån vad som finns i frysen- vilket brukar gå bra, så planering är viktigt! Ibland har det dock en tendens att bli ÄNNU mer mat i frysen bara, när man kokat en jättesats köttfärssås på gamla grönsaker, linser och köttfärs - men då har man klimatsmart matlåda för många luncher!

Ikväll kom min bror över på oväntad visit, så jag ville hitta på lite skoj mat. Resterna av flanksteken, svamp och lite annat blev kvällens middag:

Biffsteksmacka med sockerstekt lök och svamp:
Bregott eko eller annat matfett 2-3 msk
Gul lök 1 stor
Socker 1 tsk
Öl 1/2 dl
Köttbuljong, en gnutta från en tärning eller 1 tsk fond
Champinjoner 4 stora
Kött, biff, rostbiff, stek, etc  200 g
Surdegsbröd 2 rejäla skivor
Dijonsenap 2 tsk
Majonnäs (jag använde fettfri) drygt 2 msk
Salladsblad, roman e.dyl 4 blad
salt
vitpeppar

Dela löken på hälften och skär i "halvmånar". Jag brukar skära längs med fibrerna istället för genom dem, då håller löken ihop utan att bli saggig, även om den är genomkokt. Hetta under tiden upp en stekpanna med smöret i. Vänta tills smöret är brynt och fått en ton åt det bruna hållet - DÅ lägger du i löken. Vänd löken ibland, men rör inte hela tiden, då får man ingen yta. När löken börjar ta färg, släng i sockret och vänd runt ett par gånger, häll på ölet och buljongen och sänk värmen till tvåan. Låt löken puttra, tills all vätska är borta och den är härligt glaserad och sött mjuk. Testa! Är den det minsta besk så slå i lite vatten och låt puttra vidare. Lägg i en skål.

Rengör stekpannan och höj värmen igen. Skiva svampen. Vänta tills pannan är riktigt het och smöret är brynt - lägg i svampen och stek tills den fått färg runt om, salta och peppra. Lägg i en skål. Rengör pannan.

Blanda dijonsenap med majonnäs, salt och peppar. Jag hade en senap köpt i Dijon, från i våras. Den är smaksatt med  rotselleri och tryffel, men vilken som helst passar.

Skär köttet i tunna skivor. Skölj salladen. Ställ på pannan på plattan igen och rosta brödet lätt - lyft över på tallrik. Hetta sen upp löken och svampen, lägg köttet ovanpå, så det inte är genomkallt. Smakc apå dijonmajjon på brödet, på med salladen och montera sen kött, lök och svamp i en härlig hög uppepå!

Njut med BBQ-sås, eller HP-sås. En kall alkoholfri bärs sitter fint till!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar