tisdag 19 juni 2012

Klimatsmart Kroppkaka.

Idag har jag och Anna-Kajsa Lidell testat lite olika recept där hennes produkter BEAT ingår, på olika sätt. Vi gjorde bla en pannbiff, med hälften köttfärs, hälften BEAT FOR MEAT, dijonsenap och lök. Inga ägg, ströbröd eller potatis användes. Det blev ett fantastiskt resultat! Miljöpåverkan är mycket lägre än en vanlig pannbiff och smaken var det inget fel på!

Jag ville testa att göra kroppkakor, med kycklingfärs istället för fläsk, men då ha BEAT i kroppkakesmeten, för att göra den bättre näringsmässigt. Eftersom jag använde BEAT, kunde jag ta ett ägg istället för två, som det ska vara enligt originalreceptet - man kan säkert skippa det helt, men det har jag inte testat ännu. Med kyckling, BEAT och mindre ägg så är kroppkakan nu mer klimatsmart, men har ett högt näringsvärde, samtidigt som den passar fler, utan fläsk.

BEAT finns ju inte att köpa med lätthet ännu, men gör en vanlig kroppkaka annars och använd kycklingfärs i stället!


BodyBeat;  klimatsmart klimp med nygammal känsla.
4 port

Potatis, mjölig   750g
BEAT WHITE  250 g
Ägg                   1 st
Vetemjöl           3-4 dl
Salt                    1 tsk

Fyllning
Smör                  20 g
Kycklingfärs      150 g
Gul lök, hackad  100 g
Kryddpeppar      1 krm
Vitpeppar           1 krm
Salt

Koka potatisen mjuk och pressa den i ett bleck, låt svalna i rumstemperatur. Blanda med BEAT WHITE, ägg, salt och mjöl, till en fast deg, men utan att arbeta degen för mycket.
Forma till rullar, ca 5 cm i daimeter.

Fräs kycklingfärsen så att den blir grynig och får färg. Sänk värmen och tillsätt löken och kryddorna, efterstek tills löken är mjuk. Kyl.

Skär 2 cm tjocka skivor av potatisdegen. Platta till dem lite och lägg kycklingfyllningen i mitten. Vik upp kanterna runt om och rulla till bollar. Koka i vatten tills de flyter upp till ytan – eller ånga tills degen är 96 grader, ca 10 minuter. Kolla kärnan så att den inte är kladdig.

Servera direkt med lingonsmör (mixa lingon och smör), eller dagen efter, delade och brynta!

Klimatsmart kroppkaka med BEAT och  kycklingfärs

Pannbiff, 50% kött, 50% böna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar