Jag ville testa att göra kroppkakor, med kycklingfärs istället för fläsk, men då ha BEAT i kroppkakesmeten, för att göra den bättre näringsmässigt. Eftersom jag använde BEAT, kunde jag ta ett ägg istället för två, som det ska vara enligt originalreceptet - man kan säkert skippa det helt, men det har jag inte testat ännu. Med kyckling, BEAT och mindre ägg så är kroppkakan nu mer klimatsmart, men har ett högt näringsvärde, samtidigt som den passar fler, utan fläsk.
BEAT finns ju inte att köpa med lätthet ännu, men gör en vanlig kroppkaka annars och använd kycklingfärs i stället!
BodyBeat; klimatsmart klimp med nygammal känsla.
4 port
Potatis,
mjölig 750g
BEAT
WHITE 250 g
Ägg 1 st
Vetemjöl 3-4 dl
Salt
1 tsk
Fyllning
Smör
20 g
Kycklingfärs 150
g
Gul lök, hackad 100 g
Kryddpeppar 1 krm
Vitpeppar 1
krm
Salt
Koka potatisen mjuk och pressa den i ett bleck, låt svalna i
rumstemperatur. Blanda med BEAT WHITE, ägg, salt och mjöl, till en fast deg,
men utan att arbeta degen för mycket.
Forma till rullar, ca 5 cm i daimeter.
Fräs kycklingfärsen så att den blir grynig och får färg.
Sänk värmen och tillsätt löken och kryddorna, efterstek tills löken är mjuk.
Kyl.
Skär 2 cm tjocka skivor av potatisdegen. Platta till dem
lite och lägg kycklingfyllningen i mitten. Vik upp kanterna runt om och rulla
till bollar. Koka i vatten tills de flyter upp till ytan – eller ånga tills
degen är 96 grader, ca 10 minuter. Kolla kärnan så att den inte är kladdig.
Servera direkt med lingonsmör (mixa lingon och smör), eller
dagen efter, delade och brynta!
Klimatsmart kroppkaka med BEAT och kycklingfärs |
Pannbiff, 50% kött, 50% böna |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar