torsdag 14 juni 2012

Vetesurdegsbröd; recept för många.

Testar dela med mig av lite recept, såhär nånting: 


Fördeg med vetesur
6 kg
Mata upp en stor fördeg med vetesur, vetemjöl, vatten och ev honung dagen innan baket – låt stå i ca 20 grader så att den vaknar ordentligt.
Bakdagen:
Börja blanda lite av fördegen, saltet, malten och jästen, så att det löser sig ordentligt.
Tillsätt sen resten av fördegen och vattnet – blanda i mjölet eftersom.
Degen skall vara riktigt kladdig, men smidig. Känner man på degen skall det fastna deg i handen.
Jäsning:
Ta rikligt med olja på en bänk och stjälp upp degen.
Skär upp degen  i stora bitar, som läggs i väloljade bleck, ca 5 stycken.
Ställ in i 40 gradig ugn och låt jäsa upp ordentligt.
Olja in en bänk igen och stjälp upp ett bleck i taget och följ någon av nedanstående utbakningsmetoder:
Bröd i form:
Skär avlånga bitar, 1-1,2 kg styck och lägg upp i sprejade formar Knåda eller forma INTE!. Att ha rågflingor i botten är ett tips. Spraya alla limpor med vatten och strö över hirs, rågflingor, solrosfrön eller vad du vill
Stora ciabatta/foccacia:
Fördela brödet i väloljade bleck, 3 kg/ bleck. Tryck i oliver, soltorkade tomater etc, eller strö bara över flingsalt
Brytbröd:
Skär långa remsor, som baguetter ungefär. Lägg på sprejade plåtar, 3-4 per plåt. Arbeta dem INTE!
Skär rakt över med spackelspade eller degskrapa, rakt uppifrån, ned i plåten – 30 40 bitar per plåt.
Spreja med vatten och strö över det du önskar

ALLA OVANSTÅENDE:
Jäs upp ordentligt, antingen i 40 graadig ugn eller rumstemp. Baka av i 200 grader, ca 10 minuter och sänk sen till 160. Bröden är klara när de är 97 grader i mitten.
Olja
1 liter
Salt
200 g
Färsk jäst
200 g
Maltsirap/ölmalt/honung
200 g
Vetemjöl special
4 kg
Rågsikt
2,5 kg
Vetemjöl eko
9 kg
Vatten 40 grader
8 liter

Nattjäst bröd:
Följ samma recept, men med en fjärdedel av jästen.
Använd kallt vatten och hoppa direkt till utbakning.

Jäs över natt i kåpa eller inplastad ställning.

Ställ in i 250 gradig ugn och sänk till 160 grader efter 10 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar