fredag 5 april 2013

Citronrimmad hel kyckling

Det här med att bligga....Verkar jag ju för tillfället vara helt värdelös på. Men här är ett recept på rimmad kyckling i alla fall:

Citronrimmad kyckling, en hel:

Lag:
Salt 0,5 dl
Socker 0,5 dl
Citronsaft 0,5 dl
Vatten 1liter
Stjälkselleri. 3 stjälkar
Svartpeppar ca 1 krm

Skär sellerin i mindre bitar. Koka upp med alla ingredienser ovan, men bara 3 vatten. När socker/salt löst sig, dra av från plattan och tillsätt resten av det kalla vattnet. Då behöver du inte vänta lika länge innan du kan använda lagen.

När lagen blivit rumstempererad lägger du kycklingen i en påse, 3 liters funkar, och häller i lagen, så mycket som behövs (blir det över kan du rimma torsk med den till kvällens middag). Pressa ut luft och knyt ihop, lägg i någon liten bunke så att så mycket av kycklingen som möjligt är i lagen. Ställ i kylen ett dygn, eller två. Vänd gärna en gång.

Tillagning:

Vitlök 5 klyftor
Rosmarin 3 stjälkar
Citronolja 0,5 dl ca
Svartpeppar Mååånga drag med kvarn
Flingsalt Några nypor

Sätt ugnen på 150 grader. Häll bort rimningslagen och låt kycklingen rinna av. Ringla på oljan, salta och peppra runt om. Krossa vitlöken med sidan av kniven och lägg in i kycklingen tillsammans med rosmarinkvistarna. Bind upp kycklingen om du orkar. Lägg på galler och ställ en ugnsfast form under för dropp. Skjuts in i ugnen i 45 minuter. Sänk sen värmen till 100 grader och kör ca 30 minuter till. Temperaturen vid benet skall vara minst 85.

Gudomligt gott!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar