torsdag 1 november 2012

Utveckling

Jag tror att vi alla kan bidra till mindre negativ klimatpåverkan med den mat vi äter. Det finns många saker att ta i beaktande och det är snårigt att hålla reda på livsmedels livscykler. Är det bättre med konventionellt odlad spenat från närområdet, eller är den ekologiska från Holland ett bättre val?

Kyckling från Sverige som föds upp i uppvärmda hus, är de verkligen bättre för miljön än de Thailändska kycklingarna som inte krävt någon extra uppvärmning under sin livstid? Visst, de färdas på båt i två månader, men ett fullastat containerfartyg använder inte så mycket diesel per kilo kött.

Vad är närproducerat? Från Skåne är det ju närmare till kontinenten än vad det är till Stockholm.

Är svenskt kött verkligen så bra att det är värt priset? Argentinskt kött är riktigt bra och kostar ibland hälften så mycket. Det har legat vakuumförpackat i minus 2 grader i tre månader och möras under tiden. I Sverige går det tre dagar från att djuret styckats till det är uppätet - inte på något sätt optimalt, fråga vilken köttkonässör som helst.

Allt går att visa med siffror och det som kan mätas är nog bäst att just bevisas på det sättet, men för det mesta styrs vi i våra val av värderingar och känslor. Ibland av rädslor.

Det kan ju bli väldigt fel....

Däremot är det nog svårt att komma ifrån ibland. Det finns ju andra värden i att köpa svenskt och närproducerat, det handlar ju om att hålla jordbruk och kultur levande i det egna landet med. Utan tråkiga saker som tullavgifter skulle vi nog blivit av med rätt mycket av ovan nämnda för länge sen.

Vi kan heller inte gå runt och förlita oss på tron om att allt svenskt är bäst. Det är sånt som hindrar utveckling och får industrier att sitta fast i gamla hjulspår medan någon annan inte är nöjd och därför kör om på nybyggda broar över våra huvuden.

Vi vet mycket om oss själva, men inte så mycket om Kina. Kina vet en massa om sig själva och ALLT om oss!

Det finns inget land som har så starka grossister som Sverige. De stora namnet är riktigt stora! I ett land som dessutom har LOU, så krävs det inget geni för att förstå att det är de - och bara de som kan vara med och leka.

Det är inte utvecklingsbefrämjande direkt....

"Grossister", förresten? De säljer inget, annat än sina egna märken, så distributörer är nog ett mer passande namn. Missförstå mig inte nu. Jag har inget emot att de finns eller att någon tjänar pengar, men det är trist att allt blir så konformativt. Detta är en politisk fråga som jag anser rimmar illa med Matlandet Sverige.

Skattepengar skall ju användas på ett transparent och ansvarsfullt sätt, men när man inte ens kan ställa krav om att ett livsmedel skall vara svenskt i en upphandling och när småproducenter körs över av de stora med en lag som uppbackning - ja, då tycker jag att de används fel!

Det är inte utvecklingsbefrämjande!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar