torsdag 29 november 2012

Vilken soppa

Som tidigare nämnt, jobbar vi mer och mer mot modellen med öppna och flexibla matsedlar. Jag skriver allt som oftast bara ut en rätt, oftast utan fläsk, eftersom vi alltid ska ha en sådan - och en vegetarisk, även det något vi måste ha (vilket jag tycker är bra!).

För vissa låter det fullt normalt med två rätter och det är det, men vi ska egentligen ha tre alternativ. Det har vi ju också, ofta fyra eller fem rätter tom, men till skillnad från de andra gymnasierna i Örebro, så har vi inte skrivit ut den/dem.

På så sätt kan vi vara mer flexibla i vårt menyskapande, kanske laga mat sin önskats av elever, mat vi tycker skulle vara kul att laga eller testa, eller rätter som byggs av rester. Med rester menar jag inte mat som varit ute på buffén såklart, men väl mat som kan ha tillagats men kylts rätt snart, eftersom den inte gått åt. Oftast handlar det dock om de där 10 kg rimmad fisk som aldrig ångades av, eller köttfärsen som blev över, kyldes och sen gjordes om till Mexicansk pastagratäng. Har vi tur lyckas vi ha så mycket i frysen att vi kan göra riktig pyttipanna. Som det ska vara! Sådana rätter kallar vi för extrarätter och de kan ta slut. Precis som andra skolor gör.

Har fö aldrig förstått konceptet med färdig pytt från frysdisken. Det är ju en resträtt! Fast iof så är det väl rester som industrin får över och säljer för att öka på marginalerna?

Idag hade vi en morotssoppa, gjord på ekologiska morötter från Källsprång. De kokades med färsk potatis och lök och smaksattes med ingefära, sambal oelek och ajvar, samt citron. Vi rundade av med gräddmjölk och BEAT, för att öka näringsinnehållet. Riktigt gott tycker jag!

Två andra soppor serverades också: en krämig tomatsoppa, med parmesan, resterna från Caponatan alltså och en härlig fisksoppa med färska grönsaker i, såklart gårdagens fisk och sås som kom till användning där.

Fisksoppan och tomatsoppan tog slut. Morotssoppan var visst för farlig....

Gott, hembakt bröd och tre spreads att ha till, varav två baserade på bönor serverades också.

Jag tycker att detta är ett alldeles utmärkt sätt att jobba på, som minskar svinn och kostnader och samtidigt skapar rum för kreativitet.

Imorgon kör vi grekisk köttfärslimpa med närproducerat kött, 30% BEAT och oliver, feta samt soltorkade tomater. Till det serveras tzatziki med bönor i, tomatsky smaksatt med färsk salvia och matkorn. Det vegetariska alternativet är paprika fylld med en grönsaks -& bönröra med feta... Och några resträtter. Kom å äääääät!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar