måndag 29 oktober 2012

Pestolax med rostade rotsaker & pumpa, samt spenatsås

Laxen:

Skinnad lax, 150 g portion
Citronpeppar
Salt
Pesto, 2 tsk/ bit
Olja i formen

Rotsaker och pumpa:

Blandade rotsaker, tex palsternacka och morot. Hittade små fina svenska palsternackor, som bara behövde delas en gång.
Butternutpumpa, skalad och delad i bitar, ca 2x2 cm
Gul lök i klyftor
Olja
Salt
Svartpeppar

Spenatsås:

Lättcrème fraîche, ca 2 dl
1/2  hackad gul lök
Fryst (men tinad) spenat ca 2 dl
Grönsaksbuljong 1 tärning
Salt
Svartpeppar

Lägg laxen i en ugnsform. Salta, peppra och klicka på peston.

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotsakerna (om du vill) och skär i någorlunda lika stora bitar. Blanda runt på en plåt med lök, olja, salt och peppar. Ställ in i ugnen ca 10 minuter. Börja med såsen, koka upp crème fraîche, lök och buljong, låt puttra en stund. Blanda i spenat och koka upp, strax innan servering -  blir den för tjock, späd med lite mjölk. Smaka av.

In med laxen i ugnen, efter 10 minuter kollar du om laxen (50 grader, eller rosa) och rotsakerna klara.

                                                   Varsågod!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar