söndag 15 juli 2012

30 - årsmiddag!

Olika charkuterier på spett

Fixade lite enkel mingelmat till min sambos 30-årsfest. Mingel betyder ju att man går runt och dryck, samt mat intas stående. Det skall vara smidigt och helst inte kladdigt. Har man inte speciella tallrikar med dryckeshållare eller någon som går runt och serverar, så får man vara lite finurlig. Jag har sett detta någonstans och tyckte det var smart; plockmat på lite längre spett. Då kan man ta ett spett, som är lätt att hålla i samtidigt som glaset och äta en korvbit eller vad det nu kan vara i taget.

Jag gjorde det väldigt enkelt för mig och köpte schyssta charkuterier och ostar och kombinerade dem. Grissinis och tre dipar, två av dem bestående av färdig soltorkad- tomatcreme och ricotta och en med färdig pesto med ricotta. Jag gjorde en egen dip också, på vitlök som jag rostade, eftersom ugnen ändå var på.

Rostad vitlöksdip:

Vitlök 1 stånd
Basilika några blad
Citronsaft 1 tsk
Grovsalt ca 1 tsk
Olivolja 1 dl

Rosta de hela vitlöksklyftorna med skalet på i 130 grader ca 1 timma. Vitlöken skall vara mjuk och karamelliserad innanför skalet. Tryck ut klyftorna och hacka dem med kniv. Hacka basilikan. Lägg allt utom olivolja och citron i en mortel. Börja mortla igenom massan med saltet, tillsätt olivolja och citronsaft lite i taget. Alternativt kan man göra dipen i en liten mixer.

Mycket gott till bröd!

Capresespetten är gjorda på mozzarellakulor och rostade cocktailtomater.

Caprese-spett
 Rostade tomater och marinerade mozzarellakulor:

Vitlök 2 klyftor
Basilika 10 blad, ca
Olivolja 1-2 msk
Balsamvinäger 2 tsk
Honung  1 tsk
Grovsalt 1 msk
Svartpeppar, några drag med kvarnen.

Hacka vitlöken fint och grovhacka basilikan. Släng det på en ugnsplåt och tillsätt resten av ingredienserna. Häll på mozzarellan och blanda runt allt. Plocka upp mozzarellan igen och lägg dem i en skål till senare. Tjoffa på tomaterna och blanda runt - kör in i ugnen i 100 grader ca 1 timma. Nu kan man antingen ha tomaterna som tillbehör till mat, eller som sallad med eller utan mozzarellan, som blandas i när tomaterrna fortfarande är varma, ät direkt. ELLER: låt tomaterna svalna och trä dem på spett med mozzarellan.
Ha en kul fest!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar