lördag 21 juli 2012

Livskvalitet och sik med kantareller

Utanför Klövsjö finns ett vattenfall som heter Fettjeåfallet och det är ca 60 meter högt. Det är egentligen två fall; Lillfallet och Storfallet. Vandringsvägen dit är bara två km, men går längs med den fåra som vattnet gröpt ut i urberget, så leden är bitvis minst sagt oländig! Bäcken hoppar och far mellan - och över stenar och bildar mindre fall och små sjöar längs hela vägen. På de branta sidorna växer mossa, ormbunke och annan växtlighet som tillsammans med den gamla skogen bidrar till den trollska och sagolika miljön. Dit gick vi idag och i vindskyddet, strax under fallet fikade vi innan själva toppturen. När vi kom ned till vindskyddet igen fixade jag lunch på Trangiaköket, inget avancerat, bara stekt potatis med lite korv och salami, samt fäbodsmör. Barndomens dofter av spritköket och stekt potatis, blandat med den fantastiska omgivningen kan ingen finkrog i världen slå!

Till kvällsmat blev det resterna av siken och skogskantareller:

Rökt sik med rostad potatis och gräddiga kantareller:

Rökt, eller kall, stekt sik ca 500 g
Färsk potatis 8 små
Palsternacka 2 små
Skogskantareller ca 100 g
Lök 1 st
Vitlök 1 liten klyfta
Smör 75g
Rapsolja 2 tsk
Grädde 2 msk
Mjölk 1 dl
Timjan 1 krm
Svartpeppar några drag med kvarnen
Salt, efter smak

Skär potatatisen i skivor och palsternacka i klyftor, är den ekologisk behöver den inte skalas. Lägg dem på en plåt, blanda med peppar, salt och timjan.klicka på lite smör och baka i 200 grader tills de fått bra färg och är mjuka, ca 30 min.
Under tiden hackas löken och vitlöken fint. Stek svampen i lite olja på hög temperatur tills de fått färg och är lite krispiga. Klicka i 1-2 msk smör och löken, sänk värmen och rör om. Häll i grädde och mjölk. Krydda och sjud ett tag, smaka av. Bena ur fisken i stora bitar. När rotsakerna är klara, lägg fisken på dem och fördela svamp"stuvningen" ovanpå.
Njut!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar