Tomatdressing:
Tomatdressing i återvunnen burk |
tomater, gärna övermogna 2 st
vitlöksklyfta 1 liten
olivolja 2 msk
rapsolja 0,5 dl
vinäger 2 msk
kapris 1 tsk
flytande honung, 1 tsk
tabasco, några droppar
salt, efter smak
Ner med allt i en mixer (jag har en liten som passar till mixerstaven) och kör! Smaka av och häll upp i en burk - ta med till stranden, eller förvara i kylskåpet, håller minst 4 dagar.
Tips! Testa göra dressingar och/eller majonnäser (med ägg) av åldrande, eller små snuttar av grönsaker. Bra sätt att ge god smak och inte kasta i onödan, samt faktiskt minska på fettet i dressingarna då grönsakerna bidrar med "body".
Lite efterrätt är gott att ha med sig till stranden och på temat "sånt som finns i kylen" blev det världens snabbaste äppelkaka. Jag använde en mjölmix på havre, återigen pga veteallergi i familjen och det blev godtagbart, jag får testa med tex dinkel eller en annan mix framöver. Jag använde också ett mjölkfritt margarin, som köptes in till någon allergis gäst tidigare i sommar. I receptet nedan står det dock vetemjöl och smör - men för all världen; testa med något annat om Ni har en allergi - det funkar!
Världens snabbaste äppelkaka:
Världens snabbaste äppelkaka |
Äpplen 3 stycken
Vetemjöl 1 dl
Strösocker 1 dl
Smör ca 50-75 g
Malen kanel, ca 1 tsk
Malen kardemumma ca 1 tsk
Sätt ugnen på 225 grader. Skär äpplet i stora bitar/klyftor med skalet på. Lägg i en form och blanda runt med önskvärd mängd kanel och kardemumma - jag gillar massor med kanel! Blanda mjöl och socker i en bunke och strö över äpplena. Hyvla, med en osthyvel, smöret så att det täcker mjölet och äpplena. Skjuts in i ugnen! När smöret smält och det hela börjar få färg är det klart ,efter 20-30 minuter. Ytan blir lite "knäckig".
Tips! Använd andra frukter eller gör en "vanlig" äppelkaka, med sockerkaksbotten och socker/mjölblandningen uppepå (smöret också såklart) - det blir kanon!
Ha en fin dag! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar