Bror drog upp några sikar inatt, så de åkte på grillen med locket på och blötlagda, grova alspån och några enkvista under. Fisken tog vi ur och saltade samt kryddade med citronpeppar ordentligt, ett par timmar innan. En bra glödbädd med spånen i en aluminiumform, direkt på glöden och även folie på gallret där fisken fick ligga. Det tog ca en timma för de tre, mycket olika stora fiskarna, att bli klara, så jag kunde spika klart panelen på utbyggnaden under tiden. Siken avnjöts med färskpotatis och kalla såser:
Västerbottenssås::
Västerbottenost 2 dl grovriven
Majonnäs 3 msk
Crème fraîche 2 dl
Vitlök 2 klyftor
Svartpeppar; några drag med kvarnen
Pressa vitlöken och blanda allt. Låt stå en timma i kylen innan servering.
Hjortronssås:
Hjortronsylt 1 dl
Crème fraîche 2,5 dl
Salt efter smak
Svartpeppar; några drag med kvarnen
Blanda allt, smaka av och låt stå en timma kylen innan servering.
Gott med färskskuren dill i som variation.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar