söndag 15 juli 2012

Texas No Bean Chili på älgkött

I torsdags skulle vi på middag och jag tyckte vi kunde fixa käket, eftersom herrn i huset jobbar och frun har en liten bebis att ta hand om - så jag rotade runt i frysen och hittade en bit älgmärgpipa och en älghögrev och utgick från detta, samt lite annat.

För drygt ett år sen var jag med i en chili-cookout här i Örebro. Jag hade aldrig kokat en riktig chili, så det var kul och lärorikt. Vi vann inte, men jag har kokat chili fler gånger sen dess, fått min sambo att älska det och tydligen min bror med, som kokat ett par gånger. En riktig Texas No Bean Chili finns det såklart en massa recept och regler kring, någon säger att den inte skall innehålla lök, en annan inga tomater etc etc... Viktigast är dock att den görs på helkött och utan bönor...och en massa öl såklart!

Eftersom köttet är vilt så är det bra ur miljösynpunkt, men det där med "no bean" är kanske sämre, så det blir en majs, bön - och koriandersallad till, för jämna ut det hela lite.

Stekt kött innan det börjat koka
Texas No Bean Chili, ca 6 portioner:

 Högrev, eller annat framdelskött, av gris, nöt eller älg 1200 g
(finns det ben i köttbitarna, lägg även ned detta i grytan)
Enrisrökt fläsk, eller annat rökt kött 300 g
Gul lök 2 stora
Vitlök, solo, 4 st
Stjälkselleri 3 stänger
Chipotle 2 st
Anchochili 5 st
Röd paprika 2 st
Paprikapulver av fin kvalitet 1 msk
Torkad timjan 1tsk
Grytan, med fläsksvål i
Korianderfrö 1 tsk
Spiskummin 3 tsk
Kakaopulver 2 tsk
Mörk sirap 0,5 dl
Rökt salt ca 3 tsk
Ev mer färsk eller torkad het chili
Mörk oxfond 0,5 dl, från koncentrat.
Carnegie porter, eller annan porter 2x 0.5 l
Ljust lageröl 4x 0,5 l

Skär köttet i kuber om ca 2x2 cm.
Värm upp en tjockbottnad gryta, helst gjutjärn, ordentligt och stek köttet i omgångar så att det får fin stekyta runt om. Krydda med timjan, spiskummin och koriander i varje omgång.
Sätt ugnen på 250 grader grill.
Lägg sen allt kött i grytan och tillsätt 1 porter och en öl och koka upp.

Låt sjuda. Under tiden; koka upp 1-2 dl vatten med de torkade chilifrukterna i, låt koka ett par minuter och dra sen av från värmen. Låt stå.
Chilipuré

Skär bort svålen från fläsket i en hel bit - lägg ned i grytan och låt koka med under hela koktiden, men tag bort det innan du serverar.  Skär resten av fläsket i små tärningar och släng i grytan.
Hacka lök, vitlök och selleri fint eller kör i en matberedare, så att det är lite "chunky". Släng i grytan med köttet.
Lägg in de två paprikorna i ugnen längst upp och grilla tills skalet är svart, vänd efter hand. När de är svarta runt om, lägg dem i en påse och låt svalna däri.
Ta nu bort ändarna på de kokta, torra chilifrukterna och kör dem sen till en fin puré med kokspadet i tex en matberedare. Använd ca en msk i taget allt eftersom chilin kokar, smaka av och känn efter så att det inte blir starkare än du vill ha det.
Grillad paprika, kakao, Porter och chilipuré
Skala paprikan och hacka i matberedare eller med kniv - släng i grytan.
I med sirap och kakao och låt sen grytan småputtra minst 5 timmar - mata på med öl allt eftersom vätskan kokar in. Rör om då och då så att det inte bränner fast.
När köttet fallit sönder helt och är som små fiberremsor och grytan är tjock, nästan som sirap - då börjar den bli färdig! Smaka av med salt, ev chili och lime-eller citronsaft för fräschör. Jag tycker att det är gott att hacka i färsk koriander precis innan servering.

Bön - och majssallad:

3 tomater
Flådd, hackad paprika
400 gram bönor av valfri typ
1/3 röd lök
1 majskolv
Urkärning av tomat
Ancho/chipotlepurén från ovan
limesaft
olja
honung
salt
koriander

Koka upp en liter vatten i en kastrull, kryssa skalet och lägg ned dem i vattnet 30 sekunder. Tag upp och lägg i iskallt vatten tills de svalnat. Skala dem och kärna ur, det gör man lättast genom att skära tomaten i fyra klyftor och skära bort den hårda delen där fästet suttit och sen skrapa ur innanmätet med tummen eller kniven. Släng innanmätet i chiligrytan! TIPS!Skalet kan man lägga omlott på en silikonmatta för bakning tex, salta något och låta torka ovanpå ugnen eller annan varm plats. Det blir fina, krispiga chips man kan bryta sönder som dekoration eller i en sallad.
Skär tärningar av tomaten.
Hacka löken fint.
Skär bort majsen från kolven.
Blanda allt med 1-2 tsk chipotlepuré, ett par stänk limesaft, olja och honung. Smaka av med salt etc. Låt marinera ett par timmar och hacka i koriandern innan servering.



Lite surdegsbröd och bönsallad till den färdiga chilin är gott
Lägg till bildtext

Chilin är nästan godast dagen efter, kall! Här i ett korvbröd med BBQ-sås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar