måndag 13 augusti 2012

Fläskkarresallad

Köpte ett storpack svensk karré till grillfesten vi var bjudna på i helgen. Återigen, bra pris, kort datum.

Andra skörden från Karintorps tomater finns i butikerna och de kan jag inte motstå, här fungerar uttrycket: "Dyrt är bara det som inte är värt pengarna" väldigt bra!

Ett romansalladshuvud från syster bröllop, samt en stor bit Granjon från Kullens mejeri hade jag kvar också, så dessa ingredienser fick middagen bestå av i fredags:

Fläskkarrésallad, 2 port:


Fläskkarrésallad

1 rejäl skiva fläskkarré, färdigkryddad eller krydda själv
1 näve små, fina tomater, eller en grovt tärnad tomat
1/2 romansalladshuvud
50-75 g smakrik hårdost, Granjon (typ Västerbotten)
1 klick smör
1/2 dl rött vin
2 tsk, ca, balsamicovinäger
1 -2 tsk honung
ev 1 msk olja
salt
peppar

Dela tomaterna, skär salladen i strimlor och tärna osten.
Stek fläskkarrén på medelvärme, på båda sidor 2-3 minuter, lägg på en tallrik och låt stå varmt, tex med plastfolie över.
Häll i vin, vinäger, tomater och honung i stekpannan och låt det koka upp (är det för varmt, så att allt kokar bort på en gång, tillsätt lite vatten då).
Låt vätskan koka ihop lite (30 sek till 1 min) så att ca 1/2 dl återstår, smaka av med salt och peppar. Tomaterna skall bara blivit varma, inte kokat sönder.
Dra åt sidan. Vispa i oljan om du vill ha lite rundare smak.
Strimla nu köttet fint och lägg det och osttärningarna på salladen.
Skeda över tomater och sås och blanda runt.


Ät på en gång, medan det är ljummet!
Brödkrutonger passar bra till ocm man vill ha lite krispigt.

Nästa dag gjorde jag samma sak till utflyktssalladen, men kokade mathavre och kylde ned, samt hällde såsen i en liten burk, som också kyldes ned. Riktigt gott och lite annorlunda sätt att använda fläskkarrén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar