Ostpaj 1 st – 12-15 bitar
Deg:
125 g smör
3 dl mjöl, ca
2 msk vatten
Salt
Tärna smöret och låt det rumstempereras. Nyp ihop det med
mjöl och salt och droppa i vatten för att få ihop degen. ELLER: tärna smöret
och kör i en snabbhack på ”Pulse” med mjöl och droppa i vatten – men det måste
gå fort, annars blir degen seg.
Tryck ut degen i en form, se till att degen täcker jämt och
att kanterna går upp 3-4 cm, på kanterna. Lägg i frys minst 20 min.
Fyllning:
250-300 g ost (jag hade 30% Utopia och 70 % Granjon från Kullens mejeri i Klövsjö, men
ostkanter du sparat i frysen eller tex Västerbottensost funkar såklart.
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk socker
Salt
Svartpeppar
Riv osten, knäck äggen, blanda alla ingredienser i en bunke
och mixa med stavmixer – ELLER vispa allt utom osten, häll i pajformen och
fördela osten i äggstanningen. Baka av i 175 grader tills smeten stannat och
inte skvalpar när man skakar lätt på formen. Får pajen för mycket färg, lägg
över aluminiumfolie.
Ostpaj med sikröra |
Sikröra:
200 g rökt,plockad sik
1 dl creme fraiche, ca
1 tsk flytande honung
salt
vitpeppar
ev riven pepparrot
Hacka siken grovt med en kniv och blanda med resten av ingredienserna. Ta lite creme fraiche i taget, röran skall vara fast, bara så att den håller ihop. Det är gott med riven pepparrot och tärnat äpple i, men det hade jag i andra rätter på denna middag, så det blev tjatigt.
Lägg en klick röra på pajen, servera med ärtskott och/eller sallad.
Villingsbergs Herrgård |
Villingsbergs Herrgård |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar