tisdag 7 augusti 2012

Ostpaj och sikröra.

Bröllop i dagarna tre för min syster. Bröllopet hölls på Villingsbergs Herrgård, mellan Örebro och Karlskoga - otroligt vackert beläget! Naturligtvis lagade jag maten till grill på fredagen, lunch på lördag, samt själva middagen. Eftersom min syster kommer från Jämtland och hennes man från Värmland så gick maten i det temat. Här kommer en ostpaj, med extra vällagrade Utopia och Granjon från Kullens mejeri i Klövsjö. Den serverades med rökt sik från Klövsjön:


Ostpaj 1 st – 12-15 bitar
Deg:
125 g smör
3 dl mjöl, ca
2 msk vatten
Salt
Tärna smöret och låt det rumstempereras. Nyp ihop det med mjöl och salt och droppa i vatten för att få ihop degen. ELLER: tärna smöret och kör i en snabbhack på ”Pulse” med mjöl och droppa i vatten – men det måste gå fort, annars blir degen seg.
Tryck ut degen i en form, se till att degen täcker jämt och att kanterna går upp 3-4 cm, på kanterna. Lägg i frys minst 20 min.

Fyllning:
250-300 g ost (jag hade 30% Utopia och 70 %  Granjon från Kullens mejeri i Klövsjö, men ostkanter du sparat i frysen eller tex Västerbottensost funkar såklart.
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk socker
Salt
Svartpeppar
Riv osten, knäck äggen, blanda alla ingredienser i en bunke och mixa med stavmixer – ELLER vispa allt utom osten, häll i pajformen och fördela osten i äggstanningen. Baka av i 175 grader tills smeten stannat och inte skvalpar när man skakar lätt på formen. Får pajen för mycket färg, lägg över aluminiumfolie.

Ostpaj med sikröra
Sikröra:

200 g rökt,plockad sik
1 dl creme fraiche, ca
1 tsk flytande honung
salt
vitpeppar
ev riven pepparrot

Hacka siken grovt med en kniv och blanda med resten av ingredienserna. Ta lite creme fraiche i taget, röran skall vara fast, bara så att den håller ihop. Det är gott med riven pepparrot och tärnat äpple i, men det hade jag i andra rätter på denna middag, så det blev tjatigt.

Lägg en klick röra på pajen, servera med ärtskott och/eller sallad.

Villingsbergs Herrgård

Villingsbergs Herrgård


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar