Snabbpåkommet inslag i Radio Örebro, den 10:e augusti 2012, 16 minuter in i programmet:
http://sverigesradio.se/sida/ljud/4083480?play=4083480&playtype=Sändning
...och så recepten då:
Kräftlag, för kokning, eller till frysta kräftor.
För tre kilo kräftor:
2 fl Carnegie Porter, eller annan god porter, utan för mycket humlesmak
3 msk socker
2+2 knippen krondill ELLER: 2 tsk dillfrön
Koka upp lagen med ett av dillknippena, låt sjuda 10 minuter. Koka upp ordentligt och tillsätt de levande kräftorna tre i taget, så att de får en snabb död. Låt alla kräftor koka 10 minuter efter sista uppkoket. Kyl ned kräftorna - i lagen - snabbt, tex genom att göra ett vattenbad. Lägg över kräftor och lag i en annan behållare, så går det fortare än om du skall kyla ned själva kastrullen också…..
Lägg i det andra krondillsknippet.
Lägg i det andra krondillsknippet.
ELLER: koka lagen för sig, ca 20 minuter och kyl den. Koka kräftorna bara i vatten, en och en och lägg dem i den kalla lagen direkt. Låt dra en till två dagar.
ELLER: Använd lagen till att piffa upp kokta, frysta kräftor med. Lägg de frysta kräftorna i lagen och låt stå två dagar
Kräftor med mer smak:
Lägg till 0,5 tsk anisfrön och 0,5 tsk korianderfrön när lagen kokas. Byt ut det ljusa ölet mot en god weissbier.
Kräftor som fiskarhustrun skulle lagat dem:
1 msk smör
1 msk olja
Lite cayennepeppar
1 stor gul lök, eller 4 små schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1 selleristjälk
En näve grovhackad persilja
Vitpeppar och salt efter smak
Tina kräftorna. Hacka löken, vitlöken och sellerin. Fräs med cayennepepparn i en vid kastrull, eller stekpanna med lock i smör och olja utan att de tar färg. Häll i vin och grädde, samt buljong och låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av. Lägg i kräftorna och låt koka upp under lock 2-3 minuter och strö sen över persiljan. Servera med vitt lantbröd.
God ostpaj till kräftorna finns här:
http://fredrikkampenberg.blogspot.se/2012/08/ostpaj-och-sikrora.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar