tisdag 21 augusti 2012

Nu kör vi!

Som en del kanske vet, har jag varit med OS-laget på träningsläger i Stockholm, onsdag till fredag. Vi fick reda på många viktiga saker och har kunnat planera en hel del. Avgörande detaljer har fallit på plats.

På lördag morgon bar det av till Säter med hela gänget. På söndagen medverkade vi på Gårdsrundan och serverade vår meny till ca 300 glada besökare. Vädrets makter var med oss - solen tittade fram och Skedvis hembyggdsgård visade upp sig och sina vackra omgivningar på bästa sätt!

Det var inte det lättaste att få ihop maten denna gången, jättebra och modernt kök som dock är avsett för ca 200 portioner och vi lagade ju lite mer än det, så det var till att trolla med knäna ibland. Men det gick bra och med härliga, lokala råvaror blev det riktigt gott!

Camilla Sparring kom på besök och ville hoppa in i serveringsledet - det fick hon såklart! Hon stod bredvid mig och fick ansvara för pressgurkan och de rårörda lingonen, något som försvårades av att inte bara gästerna ville åt de söta bären, utan även en svärm av getingar.

Vi hade kul och skojade med besökarna som var allt från små barn till seniorer. Det blir roligare att säga samma sak 300 gånger om man gör det på olika sätt....

Lyckades boka om min tågbiljett och var hemma två timmar tidigare än planerat, 19:00 istället för 21:00, vilket var skönt!

Man får konstatera att det inte är de största organisationerna, företagen eller kommunerna som har mest förändringsvilja, kvalitetstänk och driv! Lilla Säter gör underverk och satsar stort på skolmat, utbildningar och lokal mat. De gör det dessutom i samarbete med det lokala näringslivet, vilket är ett framgångsrecept för andra att ta efter.

Återigen bevis på att det är människor som gör den största skillnaden, inte pengar eller tekniska hjälpmedel!

Vi har kört igång i köket såklart och hade nog mindre besökare än vi trott igår, men naturligtvis desto fler idag!Svårt att planera, liksom, men det löste vi genom att vara flexibla och kreativa. God mat, minimalt med svinn och mätta gäster blev resultatet.

 Idag har vi hunnit steka klart våra egna ärtbiffar, till imorgon,  påbörja 800 portioner pannbiff till fredag, kokat ketchup och hällt upp på burkar, rensat och skurit en massa färska, härliga sensommarprimörer till fiskbuffen imorgon (ett jobb som fortsätter imorgon tidigt, med bl.a. sparris, knipprädisa, lila morot och majrova). Imorgon ramlar det in 18 kg skogskantareller också, som kommer att användas under hösten.

På eftermiddagen idag ringde radio Örebro och ville att jag skulle sitta med imorgon mellan 11 och 12, som "expert" på tillvaratagning av mat och lite kring livsmedelshygien, apropå rötmånaden. Det är vad som sagts, men det återstår väl att se, med lyssnarfrågor jag förhoppningsvis kan svara på.

Återkommer snart med mer från Ö-festivalen, som planerats, mest mailledes, parallellt med allt annat. Det ska bli spännande med en helg i miljöns tecken!
På väg till Säter, skön musik i örona...
Laget i Säter, med personalen på plats.
Knippmorot (Annas kaniner fick verkligen en massa blast att festa på!) och nykål.
Gröna ärtor, spenat och örter - goda veganbiffar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar