torsdag 9 augusti 2012

Svartvinbärsgravad gös

På Värmland/Jämtlandstemat blev det ett recept på Vänergös, som jag valde att grava, med nyplockade svarta vinbär. Gösen serverades med en couli på svarta vinbär och en äpple-& pepparrotscremefraiche och rostat, egenbakat "mormorstunnbröd". På sätt kom både Värmland och Jämtland med i förrätten:

Svartvinbärsgravad gös:

Benfri gösfilé 1 kg
Socker 75 g
Salt 75 g
Svarta vinbär 2 dl
Konc svartvinbärssaft 0,5 dl
Grovkrossad vitpeppar 1 tsk

Krossa vinbären med salt och socker. Massera in i Gösen. Lägg i påse eller form i kylen, efter ett dygn vänder man på fisken och häller på saft. Efter två dygn är fisken klar. För att döda ev parasiter rekommenderas att fisken fryses tre dygn innan servering - gör det då!!!

Skär i tunna skivor.

Äpple- & pepparrotscremefraiche, 4p:

Syrligt äpple 1 st
Riven pepparrot ca 1-2 tsk
Crème fraîche 2-3 msk
Flytande honung ca 1 tsk
Salt
Vitpeppar

Skala äpplet och skär det i små tärningar, sk "brunoise". Blanda
med crème fraîche och honung, smaka av med pepparrot efter ditt tycke och salt och peppar. Ställ kallt minst en timma, så gifter sig smakerna och crème fraîchen tjocknar igen.

Svartvinbärscouli:

Svarta vinbär 1 dl
Socker 0,5 dl
Crème de cassis 1 cl
Vaksamvinäger ca 1 tsk

Koka bär och socker ca 10 min på svag värme, sila genom finmaskig sil. Blanda saften med resten av ingredienserna. Testa en sträng på en tallrik för att se om konsistensen är bra, dvs lagom tjockflytande. Om inte; rör i lite mer socker. För tjock; lite mer vatten. Kyl.

Tunnbrödsflarn:

Tunnbröd, 1 lagom bit var
Olja
Salt

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla eller spraya ett mycket tunnt laget olja på brödet och dofta över lite salt. Kör i ugnen någon minut tills de börjar få färg och är krispiga. Låt svalna på galler.

Svartvinbärsgravad Vänergös, med äpple-& pepparrotscremefraiche, svartvinbärscouli och tunnbrödsflarn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar