fredag 7 december 2012

BBQ-chicken fajitas

Det finns en del maträtter som kommer med på våra matsedlar, som består av färdiga kryddblandningar och såser. En del har tveksamt stor inblandning från stora livsmedelsföretag och det får en ibland att undra vart gränsen för marknadsföring i skolrestauranger går.

Det verkar svårt att få berätta om vissa produktnamn, då det strider mot konkurrenslagarna, medan mjölkföretagen och fredagsmysföretagen utan problem får sätta upp sina namn och reklam i restaurangerna.

Ska inte fördjupa mig i det just nu.

Idag har vi en sådan, nyss nämnd, maträtt, men vi har vår egen BBQ-sås och vår egen krydda i istället. De bjuder jag på här:

Mexicokrydda:
Salt - 2,5 dl
Paprikapulver 2,5 dl
Råsocker - 1,5 dl
Spiskummin - 2,5 dl
Chilipulver eller cayenne - 1 dl
Oregano - 2,5 dl

9 dl. Blanda väl och smula gärna oreganon lite extra. Räcker till ca 20 kg färs - lägg till lite BBQ-sås i tacosen, blir en härlig smak, lite åt chilihållet.

Virginskas BBQ-sås:
Krossad tomat - 1000g
Hackad lök - 150 g
Hackad vitlök - 20 g
Mörk sirap - 1 dl
Katrinplommon, eller russin  - 100g
(HP-sås är det allra godaste, dock inte en ren produkt och för dyr för oss)
Sambal Oelek - 0,5 dl
Röd vinäger - 0,5 dl
Grönsaksbuljong - 50 g
Liquide smoke - efter smak, ett par msk ca
salt - efter smak

Beräknat till 10 portioner, ca 1,5 liter. Koka alla ingredienser minst 30 minuter och mixa med mixerstav. Smaka av med Liquide smoke. Ta en matsked i taget och smaka av till önskad styrka.
Häll upp i nydiskade, varma glasburkar, skruva på locket direkt och låt svalna. Hållbarhet cirka tre månader.
Använd i alla rätter där en rökig smak önskas.

Fler recept här:

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar