söndag 13 januari 2013

Pastagratäng

Rätt ofta serverar vi pastagratäng på skolan. För det mesta en populär rätt, vilket är bra då den är flexibel vad gäller smaker och innehåll och därmed en bra svinnhanterare.

Jag är inte sämre än att jag kan svänga ihop en sån hemma också. Det är faktiskt en perfekt helgrätt, där veckans rester kan möta de lite lyxigare från fredagsmyset. Alternatvivt är det en bra måndagsrätt till matlådan. Vi är barnvakt i helgen, så det är lute av "här är ditt kylskåp" för mig då vi befinner oss hos min syster. Måtten är först och främst i volym, då de flesta kanske inte har en våg hemma. Detta kan ses som inspiration till en pastagratäng med lite vad som helst i. Släpp loss fantasin!

Pastagratäng med svamp och spenat, 4 - 6 personer:

Skurna champinjoner              4 dl
Lök, hackad                             1 st
Spenat                                      3 rejäla nävar
Stekt köttfärs                           3 dl
Rökt bog eller skinka              1 dl
Creme fraiche                          5 dl     
Pasta (okokt - måste kokas)    350 g
ELLER pasta, kokt                  650 g
Riven ost                                 5 dl
Svartpeppar, salt, muskotnöt efter smak
Olja eller smör till stekning

Stek champinjonerna så de är ordentligt brynta. Lägg i löken och stek en stund till. Lägg nu i spenaten (sköljd såklart) och rör om. Släng köttfärs och bog, samt creme fraiche och koka upp. Blanda i den kokta pastan och rör runt. Lägg upp en ugnssäker form och strö på osten. Gratinera i 200 grader till önskad yta.

Min köttfärs var stekt och kryddad med ketchup, chilisås, svartpeppar och örter. Muskot passade bra ihop med detta, men kanske mindre bra till tacofärs.

Lycka till.
Champinjoner, lök och spenat

Innan gratinering


Gratinerad och klar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar