onsdag 9 januari 2013

Smetpanerad fisk

Istället för att panera med mjöl, ägg och ströbröd kan man göra en smet som man doppar fisken, grönsakerna eller vad det nu kan vara i. Sen friterar man det hela - vilket går bra i en vanlig stekpanna eller kastrull. Det finns många varianter på detta. Mer eller mindre avancerade. Orkar Ni ska Ni definitivt testa på att göra en tempurasmet - får Ni till den perfekt är det en fantastisk matupplevelse. Även en "riktig" smet till fish´n´chips är riktigt god!

Här är en snabb, enkel och fungerande variant:

Friterad fisk, 4 port:

Smet:

Ägg              1 st
Vatten           1 dl
Vetemjöl      drygt 1 dl
Kryddor, tex citronpeppar, peppar, vitlök
salt

Fisk; tex sej, torsk eller kolja; ca 100 - 120 g per person, delade i lätthanterliga bitar, ca 5x5 cm.

Vispa ihop smeten, den skall vara tjockare än pannkakssmet. Krydda. Hetta upp olja av raps - eller matoljatypen i en kastrull eller stekpanna. 2-3 cm från botten behövs. Droppa i lite smet när oljan börjar bli varm, när den blir gyllene är temperaturen bra.
Lägg fisken i smeten och se till att den täcks runt om.

Nu kan man göra lite olika: antingen friterar man så att fisken är klar rakt igenom; då får oljan inte vara för varm, för då kommer smeten bränna innan fisken blivit klar, så dra inte på fullt på plattan. Detta är klart godast!

Man kan också välja att ha hög värme och bara fritera klart själva smeten - då måste man ställa in fisken i ugnen efteråt. 200 grader i 4-5 minuter blir bra, beroende på storlek.

Använd en hålslev eller stekpincett och lägg försiktigt ned fisken i oljan, två bitar i taget. Fritera tills gyllenbrun. Plocka upp fisken och lägg på hushållspapper och upprepa.

Salta innan servering.

Funkar bra med potatismos, eller rostad potatis. Testa också Rödbetsremoulade eller Rödkålscoleslaw till!


Fisk i frityrsmet


Fisken frittar




Fisk med tillbehör. Inge snygg bild!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar