måndag 4 februari 2013

Ratatoille à la Puttanesca

Veckans meny med inköp planerad igår - men - det blev sent hem från Stockholm och då det faktiskt fanns mat hemma, så prioriterades lite mindre stressig kvällsrutin och tidigt sänggående före storhandling.

Kvällens mat blev sonens favorit, dock ej min; korv stekt i slantar, serverad med pasta. Nåja, ibland blir det ju så, men jag tänkte ändå att något gott måste man ju kunna göra att ha till, förutom ketchup, så kylskåpet vittjades:

Ratatoille à la Puttanesca 2 port:

Morot                                         2 st
Stjälkselleri                                1-2 stjälkar
Vitlök, inlagd eller bakad           4 klyftor
Purjolök                                      1 dm
Kapris                                         1- 2 tsk
Oliver av bra kvalitet                  0,5 dl                 
Sardeller                                     2-3 st
Soltorkad tomat- creme              1 msk
Chili av ngt slag                         smak
Olja till stekning

Jag hade en burk urkärnade svarta oliver från Zeta (alla Taggiasca) hemma. De smakar mycket fast de är urkärnade. Att ta hela (gärna färska) vitlöksklasar och tillaga dem i folie, med olja, eller smör och lite goda kryddor, för att sen lägga dem i lite mer olja i en burk i kylen, är verkligen att rekommendera. Sådana hade jag några kvar. Chilin var av det torkade slaget, som finns i kryddkvarnar av ett känt märke.

Strimla moroten på längden. Purjon likaså. Hacka vitlöken grovt.Hacka sardellerna fint. Hacka sellerin i tärningar eller strimla rakt över (inte på längden, de blir trådiga). Hetta upp lite olja och fräs grönsakerna några minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om - låt fräsa en stund till, under omrörning. Voliá - supergott till pasta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar