Lite recept som även finns på Boulevards Facebooksida. Håll till godo:
Saltbakade potatisar:
800 g potatis av liten sortering, leta bland de små påsarna,
det finns olika sorter, tex: Ratte, Sparris, Mandel, Cherie eller Amandine.
Dela gärna potatisen (längs med om det är avlång potatis du
valt). Lägg potatisen i en långpanna, dutta i en matsked olja och strö på
rikligt med grovsalt eller flingsalt, rör runt och baka i 225-gradig ugn i ca
20 minuter.
Tips: lägg ett
smörpapper i botten på långpannan.
Snabb Hummus:
Kokta kikärtor 1 burk
Citron, saft från en halv
Tahini (sesampasta, kan uteslutas) 2-3 msk
vitlök 2 klyftor
2- 3 msk rapsolja (eller annan neutral olja)
Hackad persilja (0,5 dl färdighackad)
Salt
Kanske lite vatten
Mixa allt, utom persiljan, som rörs i sist. Vatten kan du
droppa i om du vill ha lite lösare dip.
Tips: mixa med
några soltorkade tomater, eller grillad paprika, eller lite chili, eller en msk
nötter av ngt slag
Svensk Guacamole:
Gröna ärtor 150 g
eller ca 2 dl
Vitlök 0,5 – 1 klyfta
Citronsaft 1 tsk
Chili (eller sambal oelek, eller tabasco) 1 liten bit, eller
en knivsudd
1 msk rapsolja
Färsk koriander 1 – 2
msk hackad
Färskost 1- 2 msk
Mixa allt utom koriandern, som blandas i sist. Smaka av med
salt, citron etc
Röd röra:
Creme Fraiche 1 burk
Soltorkade tomat 4-5 stycken (eller ngn msk färdig soltorkad
tomatcreme)
Röd paprika en halv, liten
Röd chili (1 liten, urkärnad, eller torkat pulver, 1 krm,
eller sambal oelek, eller tabasco)
Rapsolja 1 msk
Släng allt i en mixer och mixa till slät massa – smaka av.
Egen salsa:
Skalade, hela tomater 2 burkar
Röd lök 0,5 st
Chili 1 st (gärna en halv grön och en halv röd tex)
Färsk koriander 0,5 kruka
Socker 1-2 tsk
Vinäger 1-2 tsk
Rapsolja 1-2 tsk
Salt
Sila av tomaterna och hacka dem. Hacka löken fint. Kärna ur och finhacka chilin, använd gärna olika färger. Hacka koriandern. Blanda allt och smaka av. Ställ i kylen en halvtimma innan servering
Röd lök 0,5 st
Chili 1 st (gärna en halv grön och en halv röd tex)
Färsk koriander 0,5 kruka
Socker 1-2 tsk
Vinäger 1-2 tsk
Rapsolja 1-2 tsk
Salt
Sila av tomaterna och hacka dem. Hacka löken fint. Kärna ur och finhacka chilin, använd gärna olika färger. Hacka koriandern. Blanda allt och smaka av. Ställ i kylen en halvtimma innan servering
Bakad potatis är en enkel rätt, som klarar sig själv och kan
varieras i det oändliga, med något så enkelt som lite smör till någon av de
andra rörorna, eller bara lite riven ost.
Till detta:
Gott surdegsbröd – gärna rostat, tex med lite vitlök
Finn Crisp
Skivad kålrabbi
Morot i tunna, breda stavar
Gurka i stavar
Stora bitar vitkål
Romansallad i hela blad
Nachochips
De saltbakade potatisarna
Tips:
Snabbvarianten:
Duka upp ett stort fat med grönsaker: majs, tomat, hackad
lök, olika färdiga grönsaksinläggningar, färdiga cremer (tapenade,
aubergineöra, hummus, smaksatta creme fraicher etc), gott bröd, keso, kokt,
hackad ägg etc etc och låt alla blanda som de vill.
Eller...GRÖT!!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar