fredag 8 februari 2013

VeggoMello!

Snabbpåkommet tips i Radio Örebro - 11:30 in i klippet - vegetarisk plockmat till Mello!


Lite recept som även finns på Boulevards Facebooksida. Håll till godo:



Saltbakade potatisar:
800 g potatis av liten sortering, leta bland de små påsarna, det finns olika sorter, tex: Ratte, Sparris, Mandel, Cherie eller Amandine.
Dela gärna potatisen (längs med om det är avlång potatis du valt). Lägg potatisen i en långpanna, dutta i en matsked olja och strö på rikligt med grovsalt eller flingsalt, rör runt och baka i 225-gradig ugn i ca 20 minuter.
Tips: lägg ett smörpapper i botten på långpannan.

Snabb Hummus:
Kokta kikärtor 1 burk
Citron, saft från en halv
Tahini (sesampasta, kan uteslutas) 2-3 msk
vitlök  2 klyftor
2- 3 msk rapsolja (eller annan neutral olja)
Hackad persilja (0,5 dl färdighackad)
Salt
Kanske lite vatten
Mixa allt, utom persiljan, som rörs i sist. Vatten kan du droppa i om du vill ha lite lösare dip.

Tips: mixa med några soltorkade tomater, eller grillad paprika, eller lite chili, eller en msk nötter av ngt slag

Svensk Guacamole:
Gröna ärtor  150 g eller ca 2 dl
Vitlök  0,5 – 1 klyfta
Citronsaft  1 tsk
Chili (eller sambal oelek, eller tabasco) 1 liten bit, eller en knivsudd
1 msk rapsolja
Färsk koriander  1 – 2 msk hackad
Färskost 1- 2 msk

Mixa allt utom koriandern, som blandas i sist. Smaka av med salt, citron etc


Röd röra:
Creme Fraiche 1 burk
Soltorkade tomat 4-5 stycken (eller ngn msk färdig soltorkad tomatcreme)
Röd paprika en halv, liten
Röd chili (1 liten, urkärnad, eller torkat pulver, 1 krm, eller sambal oelek, eller tabasco)
Rapsolja 1 msk
Släng allt i en mixer och mixa till slät massa – smaka av.

Egen salsa:
Skalade, hela tomater     2 burkar
Röd lök                           0,5 st
Chili                                1 st (gärna en halv grön och en halv röd tex)
Färsk koriander               0,5 kruka
Socker                             1-2 tsk
Vinäger                           1-2 tsk
Rapsolja                          1-2 tsk
Salt

Sila av tomaterna och hacka dem. Hacka löken fint. Kärna ur och finhacka chilin, använd gärna olika färger. Hacka koriandern. Blanda allt och smaka av. Ställ i kylen en halvtimma innan servering

Bakad potatis är en enkel rätt, som klarar sig själv och kan varieras i det oändliga, med något så enkelt som lite smör till någon av de andra rörorna, eller bara lite riven ost.


Till detta:
Gott surdegsbröd – gärna rostat, tex med lite vitlök
Finn Crisp
Skivad kålrabbi
Morot i tunna, breda stavar
Gurka i stavar
Stora bitar vitkål
Romansallad i hela blad
Nachochips
De saltbakade potatisarna

Tips:

Snabbvarianten:
Duka upp ett stort fat med grönsaker: majs, tomat, hackad lök, olika färdiga grönsaksinläggningar, färdiga cremer (tapenade, aubergineöra, hummus, smaksatta creme fraicher etc), gott bröd, keso, kokt, hackad ägg etc etc och låt alla blanda som de vill.

Eller...GRÖT!!!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar