måndag 18 februari 2013

Sallad med Adzukibönor och blomkål

Innan helgen fick jag en låda med prover från företaget Sevan. Det var bla Chana - Dal, som också kallas Lappe (om jag fattat rätt), som är skalade och delade kikärtor och även  Adzukibönor. De senare är små och fint röda innan kokning- efter kokning är de mer åt det bruna hållet och tappar en del lyster.

Igår gjorde jag en linsgryta med curry, cocosmjölk och mangochutney på Chana - Dal, som blev god. Kanske kommer ett recept även på den. Idag tog jag hand om Adzukibönorna, som jag kokade igår, med tärnad morot, en hel vitlöksklyfta och lite grönsaksbuljong.

Sallad med råstekt blomkål och Adzukibönor - ett stort fat:

Blomkål i små, små buketter             5 dl
Citronolja                                           2 - 3 msk
Äpple, svenskt                                    1 st
Zucchini                                              ca 1/4
Adzukibönor, kokta                            5 dl
Torkad chili                                        efter smak
Lime                                                   Skal från en hel, saft från en halv
Honung                                               ca 2 tsk
Salt                                                     efter smak

Stek små, små blomkålsbuketter (resten kan du koka soppa på tex) med 1 msk citronolja i en riktigt het panna. Skaka pannan under tiden och stek i ca 3 minuter. Häll upp i en skål eller på ett fat. Tärna äpplet fint, med skalet på. Tärna zucchinin (det går bra med tex paprika istället). Riv skalet från en hel lime och pressa ut saften från ena halvan.Häll på en msk citronolja. Blanda runt alla ingredienser med Adzukibönorna och smaka av med torkade chiliflakes och salt. Låt stå några minuter och servera sen som tillbehör, eller ät som huvudrätt.

Tips: Finns persilja, koriander eller mynta tillgängligt, hacka och blanda i för ytterligare smak!         


Blomkålsbuketter

Adzukibönssallad







        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar