Dagen har ägnats åt lite olika saker. På morgonen hann jag med en kort kaffe med gänget på Lilla Örebro. Det kändes lite som vanligt att sitta på uteserveringen, tidigt, nästan inga människor ute och definitivt bara vi på själva serveringen. En stor kaffe med mjölk, sköna människor (de är ju hur många som helst nu när Stora Örebro öppnat, med ny personal - annat var det förr, var vi tre så var det ju många, liksom...) och skitsnack såklart!
Jag är glad att jag fick jobb på Lilla, då 2009, ca två månader efter de öppnat. Det var en tung period, med mycket ovisshet och osäker ekonomi i en ny stad. Det har öppnat många dörrar och jag har lärt känna mycket folk, tack vare att Davide och Robban, redan då var krogprofiler i stan. Många roliga minnen och en del jobbiga som jag och Davide ältat där i det 40-gradiga köket.
Det finns ett ord som symboliserar Lilla Örebro bäst för mig; Värme!
Dels för att man svettas redan på väg ned i omklädningsrummet, som ligger i en källare. Här är det så varmt att man skulle kunna värma upp ett mindre land med överskottet och så står luften blixtstilla. Väl uppe i köket har kalsongresåret redan blivit dyngsurt och det tar inte lång tid innan hela ryggen på kockrocken är genomvåt....sen vänjer man sig och tänker inte längre på svettdropparna i ansiktet och de svampiga fötterna eller de urvridningsbara underkläderna.
Värme är också ett ord som beskriver atmosfären och människorna som jobbar där, vilket verkar smitta av sig på gästerna. Visst skulle en och annan bestört gråtandes springa ut ur köket när tugget är som värst och det som sägs därinne i hettan, efter två 15-timmarspass på raken är preskriberat redan innan det nått kollegornas öron. Allt annat skulle vara otänkbart.
Oacceptabelt.
Chockerande rent av, men köket är en annan värld, där hårda ord och elaka gliringar är tecken på uppskattning, medan å andra sidan komplimanger och uppmuntringar bara är en inbjudan till volleyskott. Trots det är det med en känsla av att vara sedd, respekterad och omtyckt jag tänker på Lilla och fast jag bara hatade skiten ibland, kunde jag i nästa sekund ligga på golvet i okontrollerbara skrattspasmer när Danne, mitt i värsta rusningen moffar i sig chips med hela ansiktet - bara för att sen gå ut och servera som om inget hänt! Sånt glömmer jag aldrig.....
Om man inte älskade restaurangbranschen skulle man hata den - för det finns fan massor med anledningar att göra det. Utan kärleken till ditt jobb är du körd och det finns ingen bransch som så skoningslöst sållar ut dem som inte har den rätta känslan. Det värsta är att den inte går att lära sig, den där känslan - den går att förstärka, men har man den inte så kommer man inte att få den. Så är det bara.
Nåja, därefter hade jag ett fruktbart möte med informationsavdelningen på kommunen och OS-eventet i Örebro är nu överlämnat till två engagerade personer! Örebro har smugit upp och fattat hela grejen, helt plötsligt. Det snackades om att bjuda in Jamie Oliver och att ta in externa eventbyråer, så det känns bra!
Sen stekte jag en jäkla massa grönsaksbiffar i olika tappningar med BEAT i och schnitzlar på det jag hann med. De blev bra, kryddade med dijonsenap och dragon bland annat, som kommer serveras någon gång nästa termin.
Nästa termin ja, för nu går jag på ledighet! Imorgon drar vi till Thailand två veckor och om jag bloggar därifrån på nåt internetcafé kommer min sambo att göra slut - det har hon lovat. Inga datorer, inga telefoner och inget internet. Det senare kommer vi nyttja för att meddela oss när vi kommit fram och ev för bankärenden.
Så, inga bloginlägg på två veckor, men säker massor med matupplevelser och bilder efter det!
Ha en trevlig midsommar och sommar, tills vi hörs igen!
Offentlig och privat måltid. Med erfarenhet från båda världar. Pappa och tvillingar på gång. Husägare. Kostchef. Mat i fokus, för det mesta.
onsdag 20 juni 2012
tisdag 19 juni 2012
Klimatsmart Kroppkaka.
Idag har jag och Anna-Kajsa Lidell testat lite olika recept där hennes produkter BEAT ingår, på olika sätt. Vi gjorde bla en pannbiff, med hälften köttfärs, hälften BEAT FOR MEAT, dijonsenap och lök. Inga ägg, ströbröd eller potatis användes. Det blev ett fantastiskt resultat! Miljöpåverkan är mycket lägre än en vanlig pannbiff och smaken var det inget fel på!
Jag ville testa att göra kroppkakor, med kycklingfärs istället för fläsk, men då ha BEAT i kroppkakesmeten, för att göra den bättre näringsmässigt. Eftersom jag använde BEAT, kunde jag ta ett ägg istället för två, som det ska vara enligt originalreceptet - man kan säkert skippa det helt, men det har jag inte testat ännu. Med kyckling, BEAT och mindre ägg så är kroppkakan nu mer klimatsmart, men har ett högt näringsvärde, samtidigt som den passar fler, utan fläsk.
BEAT finns ju inte att köpa med lätthet ännu, men gör en vanlig kroppkaka annars och använd kycklingfärs i stället!
Jag ville testa att göra kroppkakor, med kycklingfärs istället för fläsk, men då ha BEAT i kroppkakesmeten, för att göra den bättre näringsmässigt. Eftersom jag använde BEAT, kunde jag ta ett ägg istället för två, som det ska vara enligt originalreceptet - man kan säkert skippa det helt, men det har jag inte testat ännu. Med kyckling, BEAT och mindre ägg så är kroppkakan nu mer klimatsmart, men har ett högt näringsvärde, samtidigt som den passar fler, utan fläsk.
BEAT finns ju inte att köpa med lätthet ännu, men gör en vanlig kroppkaka annars och använd kycklingfärs i stället!
BodyBeat; klimatsmart klimp med nygammal känsla.
4 port
Potatis,
mjölig 750g
BEAT
WHITE 250 g
Ägg 1 st
Vetemjöl 3-4 dl
Salt
1 tsk
Fyllning
Smör
20 g
Kycklingfärs 150
g
Gul lök, hackad 100 g
Kryddpeppar 1 krm
Vitpeppar 1
krm
Salt
Koka potatisen mjuk och pressa den i ett bleck, låt svalna i
rumstemperatur. Blanda med BEAT WHITE, ägg, salt och mjöl, till en fast deg,
men utan att arbeta degen för mycket.
Forma till rullar, ca 5 cm i daimeter.
Fräs kycklingfärsen så att den blir grynig och får färg.
Sänk värmen och tillsätt löken och kryddorna, efterstek tills löken är mjuk.
Kyl.
Skär 2 cm tjocka skivor av potatisdegen. Platta till dem
lite och lägg kycklingfyllningen i mitten. Vik upp kanterna runt om och rulla
till bollar. Koka i vatten tills de flyter upp till ytan – eller ånga tills
degen är 96 grader, ca 10 minuter. Kolla kärnan så att den inte är kladdig.
Servera direkt med lingonsmör (mixa lingon och smör), eller
dagen efter, delade och brynta!
Klimatsmart kroppkaka med BEAT och kycklingfärs |
Pannbiff, 50% kött, 50% böna |
måndag 18 juni 2012
Biffsteksmacka!
Precis som med Flankstek, så är det på modet att ta till vara på rester.
Det är i sig bra - inget ont om det.
Det är dock absurt att det skrivs kokböcker på ämnet, tex av Lantmännen - då har det gått för långt.
Även en kurskamrat i Grythyttan har skrivit en på norska. Det är absurt att behöva skriva en sån bok, precis som det är absurt att behöva argumentera för att servera "rester" istället för att slänga mat!
Här kan du få inspiration till bra resträtter!
Själv tycker jag att jag har misslyckats fatalt när jag kastar mat hemma, när något fått ligga i kylen för länge. Oftast sker det pga tidsbrist, att man är borta från hemmet mycket,eller är för trött för att ta hand om det. Vi anstränger oss dock för att göra matsedlar hemma utifrån vad som finns i frysen- vilket brukar gå bra, så planering är viktigt! Ibland har det dock en tendens att bli ÄNNU mer mat i frysen bara, när man kokat en jättesats köttfärssås på gamla grönsaker, linser och köttfärs - men då har man klimatsmart matlåda för många luncher!
Ikväll kom min bror över på oväntad visit, så jag ville hitta på lite skoj mat. Resterna av flanksteken, svamp och lite annat blev kvällens middag:
Biffsteksmacka med sockerstekt lök och svamp:
Bregott eko eller annat matfett 2-3 msk
Gul lök 1 stor
Socker 1 tsk
Öl 1/2 dl
Köttbuljong, en gnutta från en tärning eller 1 tsk fond
Champinjoner 4 stora
Kött, biff, rostbiff, stek, etc 200 g
Surdegsbröd 2 rejäla skivor
Dijonsenap 2 tsk
Majonnäs (jag använde fettfri) drygt 2 msk
Salladsblad, roman e.dyl 4 blad
salt
vitpeppar
Dela löken på hälften och skär i "halvmånar". Jag brukar skära längs med fibrerna istället för genom dem, då håller löken ihop utan att bli saggig, även om den är genomkokt. Hetta under tiden upp en stekpanna med smöret i. Vänta tills smöret är brynt och fått en ton åt det bruna hållet - DÅ lägger du i löken. Vänd löken ibland, men rör inte hela tiden, då får man ingen yta. När löken börjar ta färg, släng i sockret och vänd runt ett par gånger, häll på ölet och buljongen och sänk värmen till tvåan. Låt löken puttra, tills all vätska är borta och den är härligt glaserad och sött mjuk. Testa! Är den det minsta besk så slå i lite vatten och låt puttra vidare. Lägg i en skål.
Rengör stekpannan och höj värmen igen. Skiva svampen. Vänta tills pannan är riktigt het och smöret är brynt - lägg i svampen och stek tills den fått färg runt om, salta och peppra. Lägg i en skål. Rengör pannan.
Blanda dijonsenap med majonnäs, salt och peppar. Jag hade en senap köpt i Dijon, från i våras. Den är smaksatt med rotselleri och tryffel, men vilken som helst passar.
Skär köttet i tunna skivor. Skölj salladen. Ställ på pannan på plattan igen och rosta brödet lätt - lyft över på tallrik. Hetta sen upp löken och svampen, lägg köttet ovanpå, så det inte är genomkallt. Smakc apå dijonmajjon på brödet, på med salladen och montera sen kött, lök och svamp i en härlig hög uppepå!
Njut med BBQ-sås, eller HP-sås. En kall alkoholfri bärs sitter fint till!
Det är i sig bra - inget ont om det.
Det är dock absurt att det skrivs kokböcker på ämnet, tex av Lantmännen - då har det gått för långt.
Även en kurskamrat i Grythyttan har skrivit en på norska. Det är absurt att behöva skriva en sån bok, precis som det är absurt att behöva argumentera för att servera "rester" istället för att slänga mat!
Här kan du få inspiration till bra resträtter!
Själv tycker jag att jag har misslyckats fatalt när jag kastar mat hemma, när något fått ligga i kylen för länge. Oftast sker det pga tidsbrist, att man är borta från hemmet mycket,eller är för trött för att ta hand om det. Vi anstränger oss dock för att göra matsedlar hemma utifrån vad som finns i frysen- vilket brukar gå bra, så planering är viktigt! Ibland har det dock en tendens att bli ÄNNU mer mat i frysen bara, när man kokat en jättesats köttfärssås på gamla grönsaker, linser och köttfärs - men då har man klimatsmart matlåda för många luncher!
Ikväll kom min bror över på oväntad visit, så jag ville hitta på lite skoj mat. Resterna av flanksteken, svamp och lite annat blev kvällens middag:
Biffsteksmacka med sockerstekt lök och svamp:
Bregott eko eller annat matfett 2-3 msk
Gul lök 1 stor
Socker 1 tsk
Öl 1/2 dl
Köttbuljong, en gnutta från en tärning eller 1 tsk fond
Champinjoner 4 stora
Kött, biff, rostbiff, stek, etc 200 g
Surdegsbröd 2 rejäla skivor
Dijonsenap 2 tsk
Majonnäs (jag använde fettfri) drygt 2 msk
Salladsblad, roman e.dyl 4 blad
salt
vitpeppar
Dela löken på hälften och skär i "halvmånar". Jag brukar skära längs med fibrerna istället för genom dem, då håller löken ihop utan att bli saggig, även om den är genomkokt. Hetta under tiden upp en stekpanna med smöret i. Vänta tills smöret är brynt och fått en ton åt det bruna hållet - DÅ lägger du i löken. Vänd löken ibland, men rör inte hela tiden, då får man ingen yta. När löken börjar ta färg, släng i sockret och vänd runt ett par gånger, häll på ölet och buljongen och sänk värmen till tvåan. Låt löken puttra, tills all vätska är borta och den är härligt glaserad och sött mjuk. Testa! Är den det minsta besk så slå i lite vatten och låt puttra vidare. Lägg i en skål.
Rengör stekpannan och höj värmen igen. Skiva svampen. Vänta tills pannan är riktigt het och smöret är brynt - lägg i svampen och stek tills den fått färg runt om, salta och peppra. Lägg i en skål. Rengör pannan.
Blanda dijonsenap med majonnäs, salt och peppar. Jag hade en senap köpt i Dijon, från i våras. Den är smaksatt med rotselleri och tryffel, men vilken som helst passar.
Skär köttet i tunna skivor. Skölj salladen. Ställ på pannan på plattan igen och rosta brödet lätt - lyft över på tallrik. Hetta sen upp löken och svampen, lägg köttet ovanpå, så det inte är genomkallt. Smakc apå dijonmajjon på brödet, på med salladen och montera sen kött, lök och svamp i en härlig hög uppepå!
Njut med BBQ-sås, eller HP-sås. En kall alkoholfri bärs sitter fint till!
Grillad flankstek, grillad potatis på spett och aubergine/halloumi-sandwich
Flankstek,eller Kållap, som jag fick lära mig att det heter, är ju på modet numera, rätt mycket pga av killar som Fredrik Malmstedt och Johan Jureskog. Båda propagerar för fler styckdetaljer i Sverige och såklart bra köttråvara. Johan Jureskog driver krogarna AG:s och Rolfs Kök i Stockholm. Fredrik Malmstedt har krogen 50 Kvadrat på Gotland. Jag hade förmånen att träffa dem båda när vi alla satt i juryn för Årets Företagsrestaurang 2011.
Flankstek har jag ätit, men inte tillagat, förrän nu. Meningen var att den skulle grillats i måndags, på personalfesten/avslutningen på skolrestaurangen - men då blev jag ju sjuk. Så i fredags marinerade jag den och igår, söndag, grillades den!
Till detta hade jag kokat färskpotatis i riktigt salt vatten, kylt dem och sen rullat dem i olja och grovsalt, innan jag trädde dem på två grillpinnar (så att de inte ska snurra runt när man vänder dem på grillen). En god vegetarisk grej kom också med, sandwich eller hamburgare på aubergine och halloumi. Den funkar bra som huvudrätt eller som tillbehör. Flanksteken hade kunnat varit lite mörare, men annars blev det bra!
Flankstek:
Flankstek 1 st
Sesamfröolja ca 2 msk
Balsamvinäger ca 2 msk
Soja ca 2 msk
Svartpeppar några drag med kvarnen
Vitlök, pressad 1 klyfta
Lägg köttet i en påse med alla ingredienser, massera runt lite så allt fördelas jämnt. Tryck ut luften och knyt ihop påsen. Lägg i kyl ett par dagar. På grilldagen; tag fram köttet minst en timma innan tillagning. Grilla på hög värme på båda sidor så att köttet får fin yta. Fortsätt grillningen på lägre värme, till önskad stekgrad. Köttbiten är oftast tjockare i ena änden, så man kan få både välstekt och rött i samma bit. Beroende på temperatur så tar det ca 30 minuter för att få den tunna biten genomstekt och den tjocka åt det röda hållet. Låt köttet vila på varm plats, eller i folie minst 10 minuter innan du skär i det. Skär tvärs genom fibrerna, som är lätta att se på denna styckdetalj.
Auberginesandwich:
Aubergine 1-2 stycken, beroende på storlek och om det avses som huvudrätt eller varmrätt
Halloumi 1 styck
Tomat 1-2 styck
Olivolja
Salt o peppar
ev örter
Skär 1 cm tjocka skivor av auberginen (till en sandwich behövs två skivor) och olja in ena sidan. Skär tomaten i skivor. Skär Halloumin i skivor. Krydda auberginen runt om med salt, peppar och kanske örter och vitlök. Lägg halloumin och tomaten mellan aubergineskivorna. Grilla tills auberginen är helt mjuk.
Tips! Använd vilken ost som helst istället för Halloumi, men tänk på att just Halloumi inte smälter och rinner ut. Testa variera med att breda på tex soltorkad tomatcreme, grön pesto eller tapenade på den sidan av auberginen som är inåt.
Grillad potatis:
Kokt potatis, så många Ni vill ha!
olja , bara så att saltet fastnar
grovsalt efter behag
Lägg potatis och olja och salt i en bunke och rör om.Trä potatisen på spett. Använd två spett för att kunna vända dem på grillen lättare. Grilla!
Tips! Om man kokar potatisen i riktigt salt vatten, så kommer skalet bli krispigare! Rocka loss med kryddor och örter på potatisen!
Flankstek har jag ätit, men inte tillagat, förrän nu. Meningen var att den skulle grillats i måndags, på personalfesten/avslutningen på skolrestaurangen - men då blev jag ju sjuk. Så i fredags marinerade jag den och igår, söndag, grillades den!
Till detta hade jag kokat färskpotatis i riktigt salt vatten, kylt dem och sen rullat dem i olja och grovsalt, innan jag trädde dem på två grillpinnar (så att de inte ska snurra runt när man vänder dem på grillen). En god vegetarisk grej kom också med, sandwich eller hamburgare på aubergine och halloumi. Den funkar bra som huvudrätt eller som tillbehör. Flanksteken hade kunnat varit lite mörare, men annars blev det bra!
Flankstek:
Flankstek 1 st
Sesamfröolja ca 2 msk
Balsamvinäger ca 2 msk
Soja ca 2 msk
Svartpeppar några drag med kvarnen
Vitlök, pressad 1 klyfta
Lägg köttet i en påse med alla ingredienser, massera runt lite så allt fördelas jämnt. Tryck ut luften och knyt ihop påsen. Lägg i kyl ett par dagar. På grilldagen; tag fram köttet minst en timma innan tillagning. Grilla på hög värme på båda sidor så att köttet får fin yta. Fortsätt grillningen på lägre värme, till önskad stekgrad. Köttbiten är oftast tjockare i ena änden, så man kan få både välstekt och rött i samma bit. Beroende på temperatur så tar det ca 30 minuter för att få den tunna biten genomstekt och den tjocka åt det röda hållet. Låt köttet vila på varm plats, eller i folie minst 10 minuter innan du skär i det. Skär tvärs genom fibrerna, som är lätta att se på denna styckdetalj.
Auberginesandwich:
Aubergine 1-2 stycken, beroende på storlek och om det avses som huvudrätt eller varmrätt
Halloumi 1 styck
Tomat 1-2 styck
Olivolja
Salt o peppar
ev örter
Skär 1 cm tjocka skivor av auberginen (till en sandwich behövs två skivor) och olja in ena sidan. Skär tomaten i skivor. Skär Halloumin i skivor. Krydda auberginen runt om med salt, peppar och kanske örter och vitlök. Lägg halloumin och tomaten mellan aubergineskivorna. Grilla tills auberginen är helt mjuk.
Tips! Använd vilken ost som helst istället för Halloumi, men tänk på att just Halloumi inte smälter och rinner ut. Testa variera med att breda på tex soltorkad tomatcreme, grön pesto eller tapenade på den sidan av auberginen som är inåt.
Grillad potatis:
Kokt potatis, så många Ni vill ha!
olja , bara så att saltet fastnar
grovsalt efter behag
Lägg potatis och olja och salt i en bunke och rör om.Trä potatisen på spett. Använd två spett för att kunna vända dem på grillen lättare. Grilla!
Tips! Om man kokar potatisen i riktigt salt vatten, så kommer skalet bli krispigare! Rocka loss med kryddor och örter på potatisen!
söndag 17 juni 2012
Kollade runt på nätet lite...
---hittade denna, som jag inte sett innan. En receptsamling med bilder på maten vi lagade upp på tävlingen "Lokala Kocken" 2011. Jag tog mig till final för andra året i rad (tävlingen har bara funnits två år...), men föll på mållinjen bla för att jag glömde purjolöksgroddarna på min förrätt. Så jäkla onödigt!
I övrigt är jag mycket nöjd med min mat, som är en blandning av slow-cooking på tid (förberedde inget dagen innan utan allt tillagades under tävlingstiden) och modern mat, på "gamla" råvaror. Richard Ström har tagit snygga bilder också!
Enjoy!
I övrigt är jag mycket nöjd med min mat, som är en blandning av slow-cooking på tid (förberedde inget dagen innan utan allt tillagades under tävlingstiden) och modern mat, på "gamla" råvaror. Richard Ström har tagit snygga bilder också!
Enjoy!
Glutenfria scones
Sambon skall undvika vete - vilket är svårare än gluten. Det brukar dock bli glutenfria saker, som i alla fall innehåller MINDRE vete, även om det oftast är vetestärkelse i glutenfritt bröd. Imorse testade hon att baka scones på en glutenfri mix. Det blev riktigt bra och avnjöts med smör, hemgjord körsbärsmarmelad och te!
Glutenfria scones:
Glutenfri mjölmix (valfri sort) 6-7 dl
salt 1 tsk
bakpulver 3 tsk
margarin 50 g
Bregott Ekologisk 2 msk
A-fil lätt 3 dl
Blanda först ihop torrvarorna (mjöl, salt och bakpulver). Skär sedan det rumsvarma margarinet i bitar, lägg ner det ihop med torrvarorna och jobba ner det i mjölmixen med händerna och försök få det grynigt. Blir det inte tillräckligt så tillsätt 2 msk Bregott med och fortsätt att få det "grynigt".
Tillsätt sedan filen, först två dl som du rör ihop. Rör sedan ner den tredje decilitern.
Degen kommer vara mycket kladdig!!!!
En matsked doppad i vatten underlättar när du klickar ut smeten/degen i fyra högar. Forma dem till fyra kakor med skeden, ca 1/2 cm tjocka, de sväller rätt bra i ugnen.
Skär sedan ett kors över kakorna med en kniv, nagga med en gaffel och skjuts in i ugnen.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 15-20 min. Håll koll! När ytan fått en fin färg är de klara.
Njut!
Glutenfria scones:
Glutenfri mjölmix (valfri sort) 6-7 dl
salt 1 tsk
bakpulver 3 tsk
margarin 50 g
Bregott Ekologisk 2 msk
A-fil lätt 3 dl
Blanda först ihop torrvarorna (mjöl, salt och bakpulver). Skär sedan det rumsvarma margarinet i bitar, lägg ner det ihop med torrvarorna och jobba ner det i mjölmixen med händerna och försök få det grynigt. Blir det inte tillräckligt så tillsätt 2 msk Bregott med och fortsätt att få det "grynigt".
Tillsätt sedan filen, först två dl som du rör ihop. Rör sedan ner den tredje decilitern.
Degen kommer vara mycket kladdig!!!!
En matsked doppad i vatten underlättar när du klickar ut smeten/degen i fyra högar. Forma dem till fyra kakor med skeden, ca 1/2 cm tjocka, de sväller rätt bra i ugnen.
Skär sedan ett kors över kakorna med en kniv, nagga med en gaffel och skjuts in i ugnen.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 15-20 min. Håll koll! När ytan fått en fin färg är de klara.
Njut!
lördag 16 juni 2012
Spansk tortilla med snabb tomatsalsa
Ute igår i det lynniga vädret, som började med regn och regnställ och avslutades med sol och svettiga kläder. Långsam promenad ner på stan, runt och hälsade på folk vi känner på deras jobb och en glass på Soleos uteservering. Lördagsgodis inhandlat och långsam promenad hem längs Svartån. 4 timmars frisk luft.
Örebro är bra vackert ibland!
Mycket sen middag, baserat på vad som finns hemma.
Det blev potatisomelette med rostad paprika:
Röd paprika, ca 1/2 st, eller 80 g
Olivolja 1 msk
Vitlök 1 klyfta
Rödlök 1/2 st
Potatis, 5 st, ca 500 g
Ägg 3 st
Grädde 2 msk
salt
röd chili
Sätt på ugnen på 200 grader och en stekpanna på högsta värme. Skär paprikan i bitar och släng ned i den heta oljan. Låt den steka tills den börjar svartna (jo!). Under tiden skivar du potatisen i tunna skivor, löken likadant och även vitlöken. När paprikan är klar läger du i de senare ingredienserna i pannan. Stek några minuter på något lägre värme och vänd potatisen ibland. Salta och peppra rikligt - potatis smakar inte så mycket. När potatissen börjar bli genomskinlig drar du undan pannan från spisen. Vispa upp ägg och grädde i en bunke och slå i pannan, rör om och platta till. Ställ in i ugnen ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Vill man vara avancerad så vänder man omeletten efter 10 minuter med hjälp av en tallrik och lägger tillbaks i pannan igen - skjuts in i ugnen 10 minuter till.
Snabbsalsa:
Färska, mogna tomater, 2 st
Olivolja 1 msk
Balsamvinäger 1 msk
Salt
peppar
Hacka tomaterna fint, gå loss på dem besinningslöst på skärbrädan. Krydda och häll på olivolja och vinäger. Fortsätt hacka och skrapa ihop tomatröran i en hög, hacka igen. Klart!
Hacka gärna i lite lök eller vitlök och basilika som variation. Mums!
Servera tortillan med riven ost ovanpå, charkuterier, mozarella eller bara som den är. Funkar jättebra att kyla och servera kall på tex buffé eller picnick.
Örebro är bra vackert ibland!
Mycket sen middag, baserat på vad som finns hemma.
Det blev potatisomelette med rostad paprika:
Röd paprika, ca 1/2 st, eller 80 g
Olivolja 1 msk
Vitlök 1 klyfta
Rödlök 1/2 st
Potatis, 5 st, ca 500 g
Ägg 3 st
Grädde 2 msk
salt
röd chili
Sätt på ugnen på 200 grader och en stekpanna på högsta värme. Skär paprikan i bitar och släng ned i den heta oljan. Låt den steka tills den börjar svartna (jo!). Under tiden skivar du potatisen i tunna skivor, löken likadant och även vitlöken. När paprikan är klar läger du i de senare ingredienserna i pannan. Stek några minuter på något lägre värme och vänd potatisen ibland. Salta och peppra rikligt - potatis smakar inte så mycket. När potatissen börjar bli genomskinlig drar du undan pannan från spisen. Vispa upp ägg och grädde i en bunke och slå i pannan, rör om och platta till. Ställ in i ugnen ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Vill man vara avancerad så vänder man omeletten efter 10 minuter med hjälp av en tallrik och lägger tillbaks i pannan igen - skjuts in i ugnen 10 minuter till.
Snabbsalsa:
Färska, mogna tomater, 2 st
Olivolja 1 msk
Balsamvinäger 1 msk
Salt
peppar
Hacka tomaterna fint, gå loss på dem besinningslöst på skärbrädan. Krydda och häll på olivolja och vinäger. Fortsätt hacka och skrapa ihop tomatröran i en hög, hacka igen. Klart!
Hacka gärna i lite lök eller vitlök och basilika som variation. Mums!
Servera tortillan med riven ost ovanpå, charkuterier, mozarella eller bara som den är. Funkar jättebra att kyla och servera kall på tex buffé eller picnick.
Hållbar mat med Paul Svensson
Sprider vidare. På tisdag lagar jag mat med Anna-Kajsa Lidell. Jag skall för första gången få testa produktent Beat och använda den i befintliga recept och förhoppningsvis skapa lite nya. Spännande!
Här lagar Paul Svensson mat på sånt vi slänger - hur går det till?
Här lagar Paul Svensson mat på sånt vi slänger - hur går det till?
Bakad potatis med fetaoströra
På fredagar funkar en enkel klassiker, som kan varieras i det oändliga. Min son gillar det och det som är bra är just variationsrikedomen, vi gör fler röror så får man välja själv. Som tur är gillar han inte tacos, så jag slipper den" smaklöks-och- matkulturförstörande-som-alla-uppdaterar-om-på-Facebook-varje-fredagrätten"!
Gör den själv, utan kryddmixer och såser som håller till nästa århundrade utan att påverkas....
Nåja; bakad potatis var det...med fetaoströra:
4 portioner:
Smacka in 4 bakpotatisar i ugnen på 200 grader.
Fetaost 150 g
Rödlök, 1/2 st
Vitlök 1-2 klyftor
Rökt kalkon- eller kycklingpålägg ca 70 g
Avocado 1 st
Lätt-cremefraiche 1 brk, 2dl
salt och svartpeppar
Mosa, eller smula fetaosten med händerna i en bunke. Hacka rödlöken fint. Pressa eller riv i vitlöken. Tärna eller strimla pålägget .Gröp ur och tärna avocadon. Blanda runt allt med creme-fraichen, smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt till servering.
Till detta serverar man en trevlig sallad, med härliga, fräscha grönsaker och lite balsamvinäger. Ibland åker det med lite vitlöksbröd i ugnen också, då vi även brukar göra ett vitlökssmör till potatisen - de två senare älskar min son!
Tips!
Skippa köttet i röran, så är den kanon till grillat eller på hamburgaren! Den går såklart att göra i förväg och ställa i kylen ett par/tre dagar.
Gör den själv, utan kryddmixer och såser som håller till nästa århundrade utan att påverkas....
Nåja; bakad potatis var det...med fetaoströra:
4 portioner:
Smacka in 4 bakpotatisar i ugnen på 200 grader.
Fetaost 150 g
Rödlök, 1/2 st
Vitlök 1-2 klyftor
Rökt kalkon- eller kycklingpålägg ca 70 g
Avocado 1 st
Lätt-cremefraiche 1 brk, 2dl
salt och svartpeppar
Mosa, eller smula fetaosten med händerna i en bunke. Hacka rödlöken fint. Pressa eller riv i vitlöken. Tärna eller strimla pålägget .Gröp ur och tärna avocadon. Blanda runt allt med creme-fraichen, smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt till servering.
Till detta serverar man en trevlig sallad, med härliga, fräscha grönsaker och lite balsamvinäger. Ibland åker det med lite vitlöksbröd i ugnen också, då vi även brukar göra ett vitlökssmör till potatisen - de två senare älskar min son!
Tips!
Skippa köttet i röran, så är den kanon till grillat eller på hamburgaren! Den går såklart att göra i förväg och ställa i kylen ett par/tre dagar.
Bakad potatis med avocado- & fetaoströra. |
torsdag 14 juni 2012
Vetesurdegsbröd; recept för många.
Testar dela med mig av lite recept, såhär nånting:
Fördeg med vetesur
|
Mata upp en stor fördeg med vetesur, vetemjöl, vatten och ev honung dagen innan baket – låt stå i ca 20 grader så att den vaknar ordentligt.
Bakdagen:
Börja blanda lite av fördegen, saltet, malten och jästen, så att det löser sig ordentligt.
Tillsätt sen resten av fördegen och vattnet – blanda i mjölet eftersom.
Degen skall vara riktigt kladdig, men smidig. Känner man på degen skall det fastna deg i handen.
Jäsning:
Ta rikligt med olja på en bänk och stjälp upp degen.
Skär upp degen i stora bitar, som läggs i väloljade bleck, ca 5 stycken.
Ställ in i 40 gradig ugn och låt jäsa upp ordentligt.
Olja in en bänk igen och stjälp upp ett bleck i taget och följ någon av nedanstående utbakningsmetoder:
Bröd i form:
Skär avlånga bitar, 1-
Stora ciabatta/foccacia:
Fördela brödet i väloljade bleck, 3 kg/ bleck. Tryck i oliver, soltorkade tomater etc, eller strö bara över flingsalt
Brytbröd:
Skär långa remsor, som baguetter ungefär. Lägg på sprejade plåtar, 3-4 per plåt. Arbeta dem INTE!
Skär rakt över med spackelspade eller degskrapa, rakt uppifrån, ned i plåten – 30 40 bitar per plåt.
Spreja med vatten och strö över det du önskar
ALLA OVANSTÅENDE:
Jäs upp ordentligt, antingen i 40 graadig ugn eller rumstemp. Baka av i 200 grader, ca 10 minuter och sänk sen till 160. Bröden är klara när de är 97 grader i mitten.
| |
Olja
| ||
Salt
| ||
Färsk jäst
| ||
Maltsirap/ölmalt/honung
| ||
Vetemjöl special
| ||
Rågsikt
| ||
Vetemjöl eko
| ||
Vatten 40 grader
| ||
Nattjäst bröd:
Följ samma recept, men med en fjärdedel av jästen.
Använd kallt vatten och hoppa direkt till utbakning.
Jäs över natt i kåpa eller inplastad ställning.
Ställ in i 250 gradig ugn och sänk till 160 grader efter 10 min.
|
måndag 11 juni 2012
Bitterfeast.
Så heter en film jag nyss såg klart på. Jag har sett två filmer idag, fast jag inte är ledig....
I fredags började vi kl 6:00 för att traditionsenligt fixa baguetter till alla avgångsstudenter, som delas ut med betygen, efter att de tågat ut från kyrkan. En tradition som började för nåt år sedan för att se till att de unga studenterna får i sig lite mat som suger upp alkoholen de inmundigat för att fira att skolan äntligen är slut. Vid den åldern brukar man ju göra det som om det inte fanns någon morgondag. Ironiskt nog kommer de säkert längta tillbaks till skolan, om inte tidigare, så åtminstone nästa sommar - då de upptäcker att de inte har lov mer....
En annan tradition är att vi serverar tårta och kaffe till all personal på fredagen. Ett sätt att ta tillvara på sådant konditoreleverna jobbat med under våren. I år fick vi (köpa) en fantastisk bröllopskreation:
Vi hade också en avgångsbuffé av samma stuk som de vi haft under veckan, men nu bara för 15 personer, som skulle vara klart 8:30.
Jag kände mig inte helt hundra, med början sådär mitt på dagen och det blev inte bättre. Alla andra slutade ju runt 14, då de börjat tidigt, men jag satt kvar på kontoret för att få iväg alla papper som hopat sig i slutet av terminen. Vid fyratiden var det rätt uppenbart att jag var sjuk. Med ont lederna och låg energi cyklade jag hem och då började det värka otroligt i magen. Hemma var sambon inte heller på topp och vi ställde in bion, jag somnade, het av feber, i soffan innan kl 17 och sov till 22:00. Sen har det fortsatt så, inställd svensexa för min blivande svåger i lördags och idag inställt sista APT, samt tack-och-hej-då-fest med personalen hos mig. Känns inte så kul, men förutom att jag inte SKA jobba med magåkommor (för det har satt sig på magen på oss båda), så orkar jag inte. Som tur var gjorde jag inte en enda macka på fredags, utan satt bara på kontoret.
Nåja,innan det hann vi med att ha servering i Hästhagen i torsdags. På skolan har de något som heter VI-kampen. där programmen kämpar mot varandra i olika grenar, som mänsklig bowling, luftmadrassrace, etc. Då serverar vi maten utomhus och det brukar vara ett uppskattat avbrott från den vanliga miljön, för både personal och gäster.
Det hela avlöpte utan dramatik, till skillnad föregående år då vi kom till dit,ca 20 minuter innan och upptäckte att inga bord var på plats (det är det andra som fixar) - då blev det lite stressigt att ta vaktmästeriets bil, med släp och åka genom hela stan för att hämta dem. Men det gick bra det med.....
Nu hoppas jag vara fri från detta skit(!)virus snart, för jag har massor att göra innan semestern!
I fredags började vi kl 6:00 för att traditionsenligt fixa baguetter till alla avgångsstudenter, som delas ut med betygen, efter att de tågat ut från kyrkan. En tradition som började för nåt år sedan för att se till att de unga studenterna får i sig lite mat som suger upp alkoholen de inmundigat för att fira att skolan äntligen är slut. Vid den åldern brukar man ju göra det som om det inte fanns någon morgondag. Ironiskt nog kommer de säkert längta tillbaks till skolan, om inte tidigare, så åtminstone nästa sommar - då de upptäcker att de inte har lov mer....
En annan tradition är att vi serverar tårta och kaffe till all personal på fredagen. Ett sätt att ta tillvara på sådant konditoreleverna jobbat med under våren. I år fick vi (köpa) en fantastisk bröllopskreation:
Vi hade också en avgångsbuffé av samma stuk som de vi haft under veckan, men nu bara för 15 personer, som skulle vara klart 8:30.
Jag kände mig inte helt hundra, med början sådär mitt på dagen och det blev inte bättre. Alla andra slutade ju runt 14, då de börjat tidigt, men jag satt kvar på kontoret för att få iväg alla papper som hopat sig i slutet av terminen. Vid fyratiden var det rätt uppenbart att jag var sjuk. Med ont lederna och låg energi cyklade jag hem och då började det värka otroligt i magen. Hemma var sambon inte heller på topp och vi ställde in bion, jag somnade, het av feber, i soffan innan kl 17 och sov till 22:00. Sen har det fortsatt så, inställd svensexa för min blivande svåger i lördags och idag inställt sista APT, samt tack-och-hej-då-fest med personalen hos mig. Känns inte så kul, men förutom att jag inte SKA jobba med magåkommor (för det har satt sig på magen på oss båda), så orkar jag inte. Som tur var gjorde jag inte en enda macka på fredags, utan satt bara på kontoret.
Nåja,innan det hann vi med att ha servering i Hästhagen i torsdags. På skolan har de något som heter VI-kampen. där programmen kämpar mot varandra i olika grenar, som mänsklig bowling, luftmadrassrace, etc. Då serverar vi maten utomhus och det brukar vara ett uppskattat avbrott från den vanliga miljön, för både personal och gäster.
Det hela avlöpte utan dramatik, till skillnad föregående år då vi kom till dit,ca 20 minuter innan och upptäckte att inga bord var på plats (det är det andra som fixar) - då blev det lite stressigt att ta vaktmästeriets bil, med släp och åka genom hela stan för att hämta dem. Men det gick bra det med.....
Nu hoppas jag vara fri från detta skit(!)virus snart, för jag har massor att göra innan semestern!
Kallskuret med pastasallad, grönsallad, bröd och en lite mer matig vegetarisk sallad |
Mozzarellasallad, med spenat och pumpakärnor |
Rostbiff |
Monica serverar hungriga ungdomar |
I väntans tider |
Horderna anfaller! |
fredag 8 juni 2012
Den svagaste länken:
Det var ju fel länk i förra inlägget!
Här är rätt till radioinslaget, 19:15 in i klippet!
Här är rätt till radioinslaget, 19:15 in i klippet!
onsdag 6 juni 2012
Skolmats-OS?
Träningen/eventet i Värnamo gick bra! Det var nog det bästa hitintills.
Varför?
Tja, det är klart att det finns saker som ska bli bättre, men vi hann i tid. Detta trots att Micke bla stekte sina schnitzlar i en stekpanna som tog 5 i taget (i Erfurt får det plats 12 per omgång, dvs 13 omgångar) och jag missade en ingrediens i mina köttbullar (vilket innebar att jag fick göra om ett moment) OCH lade till ett moment (hacka lök istället för mala), så fick jag ned själva "rullandet " från 1 timme till ca 45 minuter, genom att göra dem större. På så sätt går det åt ett bleck mindre också, vilket är mycket bra!
Köttbullsssmeten kändes lite lös och jag var orolig att de skulle bli för för mjuka igen, men de var perfekta och fick bra kritik av gästerna.
Att ta till sig den konstruktiva kritiken vi får från gästernas utvärderingar och lyssna på mina lagkamraters idéer och att aldrig vara helt nöjd, har lett till nya justeringar i mitt recept, som verkar fungera. Nyckelfaktorer som leder till framgång är bla att lyssna på andra, ta hjälp, svälja stoltheten och aldrig, aldrig ge upp.
Kom ihåg att "bra" lätt byts ut mot "otillräckligt" när det förväntas mer av dig!
Martin Karlsson var uppbokad på annat håll denna gång och det gav Lyndon en bra chans att träna "på riktigt" och glänsa i sin egen stad - det tycker jag att han gjorde. Att vara reserv innebär att man måste lära sig alla rätterna för att kunna hoppa in oavsett vem som tex blir sjuk. Han gjorde det med den äran! Medialänk:
Even var som vanligt högproduktiv, en skön biverkning av att ha varenda bokstavskombination som finns ;) och levererade snygga och goda sallader, samt världens snabbaste och godaste inkokta lax! Han bidrog också med en lösning på ett problem med gratängen som dykt upp vid de senaste träningstillfällena. Enkel, men lika genialisk! Bra Even!
Mickes schnitzlar var de bästa han gjort hitintills och att ha gräslök i paneringen gjorde att utseednet förbättrades avsevärt - sen är han ju grym på att snacka, med gäster och journalister. Han kommer fan ihåg varenda jäkla namn och ord han läser, karln!
Men bäst av allt var nog ändå den stora uppslutningen samt all mediabevakning. Det är ju så viktigt att budskapet når ut till så många som möjligt! All heder åt Värnamo!
Sveriges Radio Örebro var också på hugget, 19:15 in i klippet:
På Sveriges nationaldag, känns det bra, på ett ödmjukt sätt, att representera något av det svenskaste som finns; SKOLMATEN! Något mer unikt i världen får man leta efter och apropå det, alla Ni därute, speciellt journalister: Det skulle bli en ganska ointressant tillställning med "Skolmats-OS", då det finns två länder i världen som levererar mat till alla barn och ungdomar inom barnomsorgen och skolan, för skattepengar.
Nja, för att citera Michael Bäckman; det skulle nog få kallas FINNKAMPEN i sånt fall!
Vi tävlar i MAT-OS, som det första laget endast bestående av skolkockar, någonsin. På vinst och förlust, för skolmatens skull, mot nästan 3000 andra kockar, i världens största mattävling och vi är de enda som aldrig kan förlora - hur det än går! Vi och den offentliga måltiden med oss kan bara vinna!
Hoppas Ni haft en bra nationaldag - det har jag!
Varför?
Tja, det är klart att det finns saker som ska bli bättre, men vi hann i tid. Detta trots att Micke bla stekte sina schnitzlar i en stekpanna som tog 5 i taget (i Erfurt får det plats 12 per omgång, dvs 13 omgångar) och jag missade en ingrediens i mina köttbullar (vilket innebar att jag fick göra om ett moment) OCH lade till ett moment (hacka lök istället för mala), så fick jag ned själva "rullandet " från 1 timme till ca 45 minuter, genom att göra dem större. På så sätt går det åt ett bleck mindre också, vilket är mycket bra!
Köttbullsssmeten kändes lite lös och jag var orolig att de skulle bli för för mjuka igen, men de var perfekta och fick bra kritik av gästerna.
Att ta till sig den konstruktiva kritiken vi får från gästernas utvärderingar och lyssna på mina lagkamraters idéer och att aldrig vara helt nöjd, har lett till nya justeringar i mitt recept, som verkar fungera. Nyckelfaktorer som leder till framgång är bla att lyssna på andra, ta hjälp, svälja stoltheten och aldrig, aldrig ge upp.
Kom ihåg att "bra" lätt byts ut mot "otillräckligt" när det förväntas mer av dig!
Martin Karlsson var uppbokad på annat håll denna gång och det gav Lyndon en bra chans att träna "på riktigt" och glänsa i sin egen stad - det tycker jag att han gjorde. Att vara reserv innebär att man måste lära sig alla rätterna för att kunna hoppa in oavsett vem som tex blir sjuk. Han gjorde det med den äran! Medialänk:
Even var som vanligt högproduktiv, en skön biverkning av att ha varenda bokstavskombination som finns ;) och levererade snygga och goda sallader, samt världens snabbaste och godaste inkokta lax! Han bidrog också med en lösning på ett problem med gratängen som dykt upp vid de senaste träningstillfällena. Enkel, men lika genialisk! Bra Even!
Mickes schnitzlar var de bästa han gjort hitintills och att ha gräslök i paneringen gjorde att utseednet förbättrades avsevärt - sen är han ju grym på att snacka, med gäster och journalister. Han kommer fan ihåg varenda jäkla namn och ord han läser, karln!
Men bäst av allt var nog ändå den stora uppslutningen samt all mediabevakning. Det är ju så viktigt att budskapet når ut till så många som möjligt! All heder åt Värnamo!
Sveriges Radio Örebro var också på hugget, 19:15 in i klippet:
På Sveriges nationaldag, känns det bra, på ett ödmjukt sätt, att representera något av det svenskaste som finns; SKOLMATEN! Något mer unikt i världen får man leta efter och apropå det, alla Ni därute, speciellt journalister: Det skulle bli en ganska ointressant tillställning med "Skolmats-OS", då det finns två länder i världen som levererar mat till alla barn och ungdomar inom barnomsorgen och skolan, för skattepengar.
Nja, för att citera Michael Bäckman; det skulle nog få kallas FINNKAMPEN i sånt fall!
Vi tävlar i MAT-OS, som det första laget endast bestående av skolkockar, någonsin. På vinst och förlust, för skolmatens skull, mot nästan 3000 andra kockar, i världens största mattävling och vi är de enda som aldrig kan förlora - hur det än går! Vi och den offentliga måltiden med oss kan bara vinna!
Jag och Lyndon preppar den 4/6:e |
Sallader |
Evens lax |
Rädissallad med fänkål, till laxen |
Mickes kantarellschnitzel, med syltade kantareller |
Hoppas Ni haft en bra nationaldag - det har jag!
Systerdotterns 1-årstårta idag! |
Etiketter:
Erfurt,
Even Bakke,
Finnkampen,
jordgubbstårta,
köttbullar,
lax,
Lyndon Bruce Mc Leod,
Martin Karlsson,
Michael Bäckman,
nationaldag,
Sverige,
Värnamo,
Örebro
lördag 2 juni 2012
Från jord till bord - från vaggan till graven!
Ledningsgruppens årliga konferens lades i år i Smögen. Det är andra gången jag följer med hit. I år åkte vi med en grupp chefer från äldrematen i Örebro. Vi har diskuterat likheter och olikheter i våra jobb, det känns ibland som att det är logistik vi sysslar med, inte mat. Framförallt äldrematen verkar behöva lägga enorm tid och energi på olika listor, packning av nörtitre olika kantiner och lika många specialkoster. Då har de ändå bara två rätter de äldre kan välja på, vilket är förhållandevis nytt, egentligen vill de ha mer rätter att välja på. Det är ju mat som skall skickas i matlådor med hemtjänsten också. De senare är ofta förbeställda månader i förväg, "Brukaren" (som är ett samlingsnamn för människor kommunen finns till för), kommer knappast ihåg vad den beställt. Jag vet inte, men det känns väldigt osexigt....jag vet inte heller hur man får det att bli bättre, men fler kök, närmare människan känns bra som provtänk.
Vi har utbytt idéer kring kostdatasystemet också, en av våra är duktig på det och kanske kan hjälpa till. Bra med samarbete och mer förståelse, vi kanske inte kan komma lika långt som tex Bergs kommun inom en snar framtid, men jag tycker definitivt att kostenheterna i Örebro måste komma fram med en kostpolitisk plan. Vi har så många kostchefer och min uppfattning är att alla kör sitt race utan något direkt samarbete. Man borde ta fram ett program, med mål och visioner. En röd tråd som har klara och uttalade delmål på viktiga nyckelpunkter. Maten finns ju med som ett inslag minst en gång om dagen från att man som barn börjar på dagis, till man är gammal och bor på hem, eller har hemtjänst. Mat är så mycket: näring, kärlek, socialt umgänge och påverkar psykiska såväl som fysiska aspekter på ett direkt och indirekt sätt. Vi har relativt nyligen förstått hur mycket maten påverkar miljön och det finns ett stort behov av ökad förståelse för detta, så att fler är motiverade att göra medvetna val. Korvstroganoffen med ris har kopplingar ändå till Kina, det är lätt att glömma. Vad människor och miljö fått utstå för att du ska få ditt "svenska" kaffe och ditt barn sin banan med sig som mellanmål, det vill vi inte ens tänka på.
Inte jag heller....
Med en röd tråd, som svarar på frågor, som vad vill vi att våra barn får uppleva och ta med sig i livet från oss? Hur jobbar vi utifrån en människas mognad med dessa frågor? Lekfullt i början, för att upprepas och utvecklas, ju äldre man blir.
Vilka värden vill vi förmedla?
Människor som kan göra medvetna val och kräver klimatsmarthet snarare än att få det nedtryckt i halsen är det lättare att nå resultat med, ur den synvinkeln. Det är en enorm möjlighet att kunna påverka unga människor, en gång om dagen i ca 18 år!
Frågor kring hur äldrematen och skolmaten kan samarbeta, dyker upp i mitt huvud. Det handlar om upphandlingar tex. men också mjuka värden som att få äta tillsammans över generationgränserna, det är nog nyttigt ur både den äldre och yngre generationens perspektiv, nyttigt för samhället!
Från jord till bord - från vaggan till graven!
Vi har utbytt idéer kring kostdatasystemet också, en av våra är duktig på det och kanske kan hjälpa till. Bra med samarbete och mer förståelse, vi kanske inte kan komma lika långt som tex Bergs kommun inom en snar framtid, men jag tycker definitivt att kostenheterna i Örebro måste komma fram med en kostpolitisk plan. Vi har så många kostchefer och min uppfattning är att alla kör sitt race utan något direkt samarbete. Man borde ta fram ett program, med mål och visioner. En röd tråd som har klara och uttalade delmål på viktiga nyckelpunkter. Maten finns ju med som ett inslag minst en gång om dagen från att man som barn börjar på dagis, till man är gammal och bor på hem, eller har hemtjänst. Mat är så mycket: näring, kärlek, socialt umgänge och påverkar psykiska såväl som fysiska aspekter på ett direkt och indirekt sätt. Vi har relativt nyligen förstått hur mycket maten påverkar miljön och det finns ett stort behov av ökad förståelse för detta, så att fler är motiverade att göra medvetna val. Korvstroganoffen med ris har kopplingar ändå till Kina, det är lätt att glömma. Vad människor och miljö fått utstå för att du ska få ditt "svenska" kaffe och ditt barn sin banan med sig som mellanmål, det vill vi inte ens tänka på.
Inte jag heller....
Med en röd tråd, som svarar på frågor, som vad vill vi att våra barn får uppleva och ta med sig i livet från oss? Hur jobbar vi utifrån en människas mognad med dessa frågor? Lekfullt i början, för att upprepas och utvecklas, ju äldre man blir.
Vilka värden vill vi förmedla?
Människor som kan göra medvetna val och kräver klimatsmarthet snarare än att få det nedtryckt i halsen är det lättare att nå resultat med, ur den synvinkeln. Det är en enorm möjlighet att kunna påverka unga människor, en gång om dagen i ca 18 år!
Frågor kring hur äldrematen och skolmaten kan samarbeta, dyker upp i mitt huvud. Det handlar om upphandlingar tex. men också mjuka värden som att få äta tillsammans över generationgränserna, det är nog nyttigt ur både den äldre och yngre generationens perspektiv, nyttigt för samhället!
Från jord till bord - från vaggan till graven!
Egobild i solen! |
Smögen! |
Var bara tvungen att hoppa i! |
Etiketter:
från jord till bord,
från vaggan till graven,
generationsgränser,
korvstroganoff,
kostdatasystem,
kostpolitisk plan,
röd tråd,
samhället,
smögen,
upphandlingar,
Örebro
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)