onsdag 16 maj 2012

Svinnigt!?

Skrev en statusuppdatering på vår Facebooksida imorse.

"Igår serverade vi mat enligt konceptet "GÖR DIN EGEN". Det är inte första gången vi gör det, vi har även använt det vid soppservering. Anledningen till detta är för att möta önskemål om valfrihet på ett modernt sätt. Det är dags att byta ut de trötta, gamla rissalladerna tycker jag. Genom att inte blanda tex räkor med pasta eller ris är det lättare att använda sådant som inte går åt i en annan maträtt, det är enkel matematik och ett sätt att även möta de krav på minskat svinn och förbättrad ekonomi vi har. Det finns såklart en bra anledning till att blanda räkor eller vad det nu kan vara med pasta eller ris - för att det ska gå åt mindre av de dyrare råvarorna.
När jag under ett tag stod och iakttog i disken, så var det tråkigt att se att var och varannan slängde stora mängder räkor, kassler etc. i soporna. Någon sa att "jag trodde att det skulle vara gott" - om kassler. Jag tycker inte det är ett bra argument för att kasta en deciliter. Det ä samma kassler vi alltid haft och det är ingen dålig kvalitet på den. Den smakar som kassler brukar. Det finns dessutom smakskedar i varje serveringslinje för att förenkla för de som vill testa maten innan man tar för sig. De används aldrig. Det var ärligt talat inte särskilt svårt att testa maten innan det fanns skedar framställda heller. Det här handlar inte om att vi är snåla, det handlar om ett gemensamt ansvar och vilja att försöka rädda en planet som redan blöder ymnigt. Att inte kasta mat är bland det enklaste och effektivaste man kan göra för att dra sitt strå till stacken i miljöarbetet. Att inte bara tänka på sig själv, utan vara medveten om att det finns andra som också vill ha mat är ett gammeldags, men ack så viktigt solidaritetstänk. Man skulle kunna komma dragandes med den gamla "Tänk på de som svälter" och det skulle verkligen vara på sin plats att ägna en stund åt det och att se saker ur ett annat perspektiv än vårt överflöd. Att det såklart kostar mer att köpa in så mycket mat att det skall räcka till de sista och behöva ta med i beräkningarna att en tredjedel kastas bort, är ju inget som gör att den lilla peng vi har per portion och dag räcker längre direkt. Någonstans är det Ert val; vi kan sluta försöka möta Era önskemål och våra egna om en modernare skolmat och återgå till ett "Storebror-tänk" - dvs att Ni inte är vuxna och ansvarsfulla nog att kunna göra medvetna val och handlingar. Vad tycker Ni?"


Jag brukar tala om att det är bra och fint med utbildning till personalen i köken - de behövs! Jag brukar också säga att: För alla som måste näringsberäkna mat, som ändå står på en buffé, utan portionering, där gäster kan äta precis som de vill och välja bland tre rätter, sallader och tillbehör, så kanske en morot skulle vara att det läggs motsvarande tid, kraft och pengar på att upplysa och utbilda gäster och kanske lärare i hur det ligger till.

Det behöver inte vara krångligt; tallriksmodellen är lika bra för vår hälsa som för klimatsmartheten.

Det måste ju vara det bästa att gästerna, konsumenterna (de framtida iallafall), kan göra medvetna val grundade på fakta. Att de själva förstår nyttan av att välja lite mer av bönsalladen och lite mindre av köttet, att själva VILJA "offra" sig lite och tycka att det är en bra sak med mer linser, eller grönsaker i köttfärssåen, eller en färsbiff med hälften kikärtor och hälften kött. Bättre för ekonomin också....

Då skulle vår utbildning ha en större genomslagskraft.

Jag brukar också komma dragandes med: "Man saknar insikt och ansvarskänsla om man skyller den yngre generationen för att vara utan moral och uppfostran". Det är som att skylla på snabbmatskedjorna för att vi är feta....

Ta reda på fakta, gör medvetna val och för dem vidare på dina barn - det klart bästa!

We´re barking up the wrong tree!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar