onsdag 2 maj 2012

Måndag - eller?

Nej, det är ju INTE måndag - det är ju onsdag!

Men, det känns som måndag, lite i alla fall....och igår kändes det som lördag....typ.
Rätt så mycket att göra på morgonen, dels pga att det just kändes som måndag och vi glömt att det var frukostservering kl 8:50. Inte bra! Tina bröd snabbt och greja pålägg och fil och sånt! Vad ska man säga? Shit happens to good people too, you know!

Full fart som sagt, i renseriet var det en massa grejer - förutom salladsbuffén - att fixa med, trots att det förbereddes i måndags, men vissa saker blir inte bra av att förberedas för långt i förväg. Vi hade bara två ordinarie rätter idag, men även en extrarätt. Vi gjorde en ugnsfärs, som är lite som köttfärslimpa, men utplattad istället. I den har vi ganska mycket morot, riven potatis och lök, vilket gör att den blir mer klimatsmart och ekonomisk - men även nyttigare och saftigare.

Ugnsfärsen gratinerade vi med en blandning av Fetaost, krossade tomater och kryddor. Vi lade färsk, skivad zucchini på Fetaostblandningen och strödde även tärnad tomat över. I serveringslinjen toppades blecken med grovhackad persilja. Det hela serverades med buljongkokt bulgur och i salladsbaren fanns Magnus och Tomas goda vitlöksdressing och en chilicoleslaw, som passade bra till.

Jag och Tomas fixade den spanska potatistortillan med rostad paprika till imorgon och jag blandade den förberedda smeten till pannbiffarna (serveringsdag fredag) med köttfärs och provstekte...det blev bra! Sen var jag tvungen att springa på lite möten, bla på banken - eftersom jag råkat köpa ett hus här i veckan.....

Potatistortillan gör jag såhär:

Till ett bleck:

Rosta paprika i ugn med lite balsamico-vinäger och olivolja
Skiva ca 4 kg potatis tunt
Skiva ca 1 kg lök, längs med fibrerna
Blanda en äggstanning, 1 ägg/ dl mjölk.

Stek potatis och lök i olja tills potatisen precis börjar få lite färg och blivit genomskinlig.
Krydda med rikligt med salt, svartpeppar och vitlök (tex....)
Lägg upp i bleck och blanda runt med paprikan (ska tortillan serveras kall, skuren i portionsbitar, så bör blecken kläs med plastfolie först - då är det enkelt att välta ur den ur formen)
Häll på äggstanning, ca 2 liter per bleck och rör lite med en sked så att vätskan blandar sig med potatisen och löken.

Kör i 150-gradig ugn, med tempsticka tills hela tortillan är 96 grader.

Lägg tortillan i press ca en timma och ta sen bort pressen så att det går att kyla ned maten inom godkända ramar.

Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar