Jag och fyra andra kockar/kökschefer på olika skolrestauranger runt om i landet bestämde oss för ett år sedan att vi ville vara med i Culinary Olympics.
Vi skickade in bidrag, bestående av recept med näringsberäkning, på de maträtter vi valde ut. Maträtterna skall passa in i vissa förutbestämda kriterier och kostnader. Förutom dessa är det fritt fram för skapande.
Vi blev godkända och kommer som ett av tre lag från Sverige tävla i den sk GV-klassen, eller storköksklassen, som det betyder. Tävlingen tar plats i Erfurt, Tyskland och vi har lottats att tävla den 8:e oktober. Till skillnad från de andra svenska lagen har vi inte ett stort företag bakom oss, som investerar pengar och tid i sina representanter. Dessa företag gör såklart detta för att de förstår värdet i att vara med i OS, då det ökar deras status och kvalitetskänsla mot sina kunder. Det är också bra marknadsföring, speciellt om laget skulle vinna.
Vi kommer ju från 5 olika kommuner och vi har alla fått övertyga vår ledning om att detta är något som är bra för dem, så att vi får en viss del sponsrad. Med spons i detta fallet avses att vi tex inte förlorar lön för de dagar då vi tränar (om dessa träningstillfällen sker på arbetstid, vill säga), eller ställer upp på andra event, som inte ger oss någon inkomst. Ett led i detta är att varje kommun skall anordna ett event med OS-laget, där vi lagar upp maten, under så lika förutsättningar som det kommer vara vid tävlingstillfället, som möjligt. Vid dessa event bjuds representanter från respektive kommunledning och dess politiker in, samt anda prominenta personer som kan vara berörda. 150 personer skall vi laga för i Erfurt och även vid dessa tillfällen. Vi har lagt dessa tillfällen (allra oftast) på en måndag eftermiddag, för att kunna nyttja söndagen och ev lördagen för nödvändiga förberedelser och planering och på så vis låta det gå ut så lite som möjligt över vår ordinarie verksamhet.
Eventen är således träningstillfälle såväl som informations- & marknadsföringstillfälle. Förhoppningen är att det uppmärksammas i media och medför den ökade status för vår verksamhet och respektive kommun som vi önskar.
Jag nämnde att vi kan få ersättning för vissa event. Ett av dessa har vi redan haft, i Nockeby, på ett ädreboende som emottagit Arlas Guldko-medalj för bästa seniorservering. Det skedde i mars i år och var väldigt kul. Här får vi anpassa oss efter de önskemål uppdragsgivaren kan ha, men det är ändå bra tillfällen för oss att jobba ihop oss - vilket är oerhört viktigt och en av kriterierna juryn tittar på. De pengar som kommer in vid dessa tillfällen går till omkostnader vi har i samband med tex resor och boende vid träningstillfällena och gör oss alltså inte rika på något sätt. Resan till Stockholm, med retur idag och imorgon kostar tex i runda slängar 600 kr och då har JAG tur som kan övernatta hos bekanta. Annars hade ju hotellvistelse tillkommit med 1-1500 kr. Dessa utgifter står inte våra kommuner för (ser lite olika ut i olika kommuner).
Vi, kanske framförallt Michael Bäckman, har jobbat hårt för att få sponsorer och nu är det mesta täckt. För närvarande är våra sponsorer Arla, Dafgård och Lantmännen. Vill Ni vara med och sponsra kan Ni höra av Er!
Att höja statusen för skolkockar är direkt nödvändigt för en framtida utveckling och att vara med i sammanhang där "de stora grabbarna" är med kan hjälpa till. Jag själv har medverkat i tävlingar och projekt som ofta riktat sig till privata kockar och på så vis får förhoppningsvis allmänheten en annan bild av oss inom den offentliga delen av yrket. Kockar är vi ju allihop! Kockar är ju lite av rockstjärnor och har program på TV, srkiver böcker samt figurerar i media frekvent. Det börjar vi skolkockar också att göra. Det är bra - för det gör att yngre kockar söker sig till vårt yrke, med inställningen att de inte är utestängda från tävlingar och plattformer där privata kockar figurerar. Vi måste visa dem att de kan förvänta sig mer än att öppna kartonger och göra pizzasallad.
En annan aspekt är att vi agerar omvänd könsutjämnare. Offentliga måltider domineras av kvinnor och har alltid gjort - det vill vi ändra på. Den trista verkligheten är att kvinnodominerade yrken är lågstatusyrken med låga löner, så in med fler män för bättre förhållanden för alla!
Ikväll bär det av mot Stockholm, för att infinna sig på Annerstaskolan kl 07:00imorgon, iförda stärkta kläder, i givakt, sjungandes "Just idag är jag stark", "I want it all" och "Flytta på dej"!
Serveringen börjar kl 15:00 - det finns platser kvar!
Kolla in vår Facebooksida och Twitter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar